HolotropikumAz influenzavírus "tudja", mikor kell támadnia

Az influenzavírus „tudja”, mikor kell támadnia

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az influenzavírus belső órával rendelkezik, amely megmondja pontosan, mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el – derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.

influenza

A belső molekuláris óra „megmondja” a vírusnak, mennyi ideje van arra, hogy osztódjon, megfertőzzön más sejteket, és átterjedjen más emberi lényekre. Ha a vírus túlságosan hamar támad, hatása gyenge lesz, ha túl későn, az ember immunrendszerének lesz ideje felkészülni ellene.

A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Iskola szakemberei szerint az óra „átállításával” lehetővé válna új gyógymódok, új típusú oltások kifejlesztése az influenzavírus ellen.

Olvasd el ezt is: 10 megoldás arra, hogy sose kapd el a náthát

Amikor az emberi sejtbe kerül, a vírusnak szüksége van arra, hogy erőforrásokat vonjon el az osztódáshoz, és ahhoz, hogy „megvesse a lábát”. A kutatók felfedezték, hogy a vírus lassan felhalmoz egy bizonyos NEP (nuclear export protein) nevű fehérjét, amelyre azért van szüksége, hogy elhagyhassa a sejtet, és más sejtekre, végül pedig más gazdaszervezetekre terjedjen.

Ha ezt a fehérjét túlságosan lassan akkumulálja, az időt ad az immunrendszernek a válaszra, azaz megöli a vírust, megakadályozza a fertőzést.

„Tudjuk, hogy a vírusnak mintegy nyolc órája van a sejtben arra, hogy elegendő kópiát gyártson önmagából, hogy folytathassa az átterjedést, mielőtt a sejt vírusellenes mechanizmusa életbe lépne. A vírusnak két napra van szüksége ahhoz, hogy elegendő sejtet fertőzzön meg, hogy átterjedhessen más emberekre. Be akarunk hatolni az influenza belső órájába, és megtalálni azt a módot, hogy leszereljük, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését” – idézte a tanulmány vezető szerzőjét Benjamin tenOevert professzort a BBC hírszolgálata.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek