KuriózumAz evolúció még nem állt meg: így fog kinézni az emberi arc...

Az evolúció még nem állt meg: így fog kinézni az emberi arc a jövőben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úgy tűnik, a tudósoknak sikerült megalkotniuk a jövő emberi arcának képét, és most már tudjuk, hogy fajunk valószínűleg hogy fog kinézni a közeljövőben.

De mennyit változott az arcunk azóta, hogy az emberek megjelentek a Földön?

Az emberiség arca jelentősen megváltozott az elmúlt kétmillió évben, és a változás még nem állt meg. A tudósok szerint arcformánk még mindig átalakulóban van, és tovább fog fejlődni annak érdekében, hogy jobban összhangban legyünk a világ új igényeivel.

Egyes arcfunkciók változatlanok maradnak, másoknak viszont alkalmazkodniuk és fejlődniük kell a jövő új realitásaihoz és körülményeihez. Bizonyos arckifejezések megváltoztak, és úgy tűnik egyre inkább kezdi átvenni a megfélemlített mimikát a harmonikus, boldog arckifejezés, a másokkal való együttélés érdekében.

De vajon, hogy fog kinézni jövő emberi arca?

Nemzetközi szakértők szerint már vannak utalások arra, hogyan fog kinézni az emberi arc a jövőben. Az egyik nagy változás közvetlenül kapcsolódik az agy méretéhez, és az evolúcióhoz, ez az, ami lehetővé tette számunkra, hogy sokkal jobban ki tudjuk fejezni magunkat. Mivel társas lények vagyunk, nagy szükségünk van ezekre a tulajdonságokra.

Penny Spikins, a York Egyetem paleolit régésze szerint: „A szemünk nagyon közel áll egymáshoz és előre tekint, az emberi fogívek aránytalanul kicsik a test többi részéhez képest, és kisebbek a fogaink. Vagyis arcunk fizikai tulajdonságai eléggé szokatlanok.”

Amit megeszel, az alakítja az arcod

David Perrett, a Saint Andrews-i Egyetem kutatója és az “In Your Face: The New Science of Human Attraction” könyv szerzője elmagyarázza, hogy a folyamatosan változó étrend az arc alakjára is hatással van.

Arcunk sokat változott a 6-7 millió évvel ezelőtti csimpánzhoz hasonló arcformához képest. A fő mutatók közé tartozik a csökkent homlokgerinc, a lapított homlok, kevésbé hangsúlyozott pofa és az áll. Legkorábbi őseink ellentétesek voltak ezzel a leírással: hangsúlyos homlok, kiemelkedő pofa és hatalmas áll.

“Az emberi arc alapvető formai tulajdonságai körülbelül kétmillió évvel ezelőtt jelentek meg, és az azóta zajló változások hangsúlyozták a frakciók fokozatos csökkenését” – mondja Erik Trinkaus, a Washingtoni Egyetem Antropológiai Tanszékának professzora.

Fiatal, örökké?

Ha az emberi koponya tovább fejlődik, a tudósok szerint a koponyaarányok változása következtében kisebb lesz az arc, arányosan nagyobb szempályával, kisebb méretű állal, valamint gömbölyűbb és fejlettebb koponyaboltozat lesz jellemző a jövő emberére. Erre akkor lenne szükség, ha bekövetkezne egy „neoteny” néven ismert folyamat, ami azt jelenti, hogy az emberek a felnőtt kor elérésekor valóban megtartanák fiatalkori megjelenésüket.

A tudósok szerint így fog kinézni a jövő emberének arca

Kisebb arc, nagyobb koponya, a jövő arca?

Más szóval, a jövő emberének – állítják a szakértők – valószínűleg kisebb arca és nagyobb koponyája lesz, mint a mai embernek.

Ennek az evolúciónak a megvalósulásához azonban a tudósok szerint változásra lenne szükség a női medence tekintetében is. Mivel a születési csatorna túl szűk lenne ehhez a megváltozott koponyaformához, ezért sok csecsemő koraszülöttként jönne világra.

Forrás: Curiosmos

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek