KuriózumAz érzelmi intelligencia 5 legfontosabb jele!

Az érzelmi intelligencia 5 legfontosabb jele!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amennyiben szeretnél kiegyensúlyozott életet élni, amelynek része a boldog párkapcsolat és a szakmai siker, akkor nagyon fontos az érzelmi intelligencia, illetve annak fejlesztése.

Az érzelmi intelligencia 5 legfontosabb jele!

Az érzelmi intelligencia egy olyan képesség, amelynek révén egy ember képes megfelelően kezelni a saját és mások érzelmeit is. Tudatában van a saját érzelmeinek, és ezeket úgy tudja irányítani, megélni, hogy képes legyen kiutat találni a nehézségekből, ugyanakkor sikeres és jókedvű legyen.

Emellett a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek képesek megnyugtatni másokat, erőt és bátorságot adva a rászorulóknak. Az érzelmi intelligencia azt is jelenti, hogy képesek vagyunk-e helyén kezelni a különböző helyzetek által kiváltott érzelmi megnyilvánulásokat.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek társaságában öröm tartózkodni, mindig felnőtt módjára viselkednek, és nem hagyják, hogy elszabaduljanak az indulatok.

Most lássuk a legfontosabb, magas érzelmi intelligenciára utaló 5 jelet!

1. Ha tudsz uralkodni az érzéseiden

Ez nem azt jelenti, hogy olyan vagy, mint egy jégember, akit nem hat meg semmi, nem billentheti ki semmilyen érzelmi helyzet, hanem a körülményeknek megfelelően tudsz érzelmileg helytállni. Daniel Goleman pszichológus szerint ezekre az emberekre mindig lehet számítani, alapozni, mert nem csak ésszerűen gondolkodnak, hanem “ésszerűen” éreznek is. Hiszen ezek az emberek stresszes állapotban, környezetben is képesek összpontosítani, higgadtnak maradni.

2. Ha jól ismered önmagad

A világ nem egyszerű, ezért nagyon fontos, hogy megismerje minden ember saját magát, hogy az adott kihívásokra, eseményekre tudjon megfelelően reagálni, érzelmileg is. Az önismeret fejlesztése ezért kulcsfontosságú, hiszen ezáltal fokozható az érzelmi intelligencia hányadosa is.

3. Ha átérzed mások érzelmeit

Ez nevezik empátiának, és erre szükség van, ha valaki szeretne kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokat kialakítani. Természetesen ez csak akkor működik, ha az empátia kölcsönös. Tanulmányok bizonyítják, hogy az empatikus emberek jobb munkakapcsolatot képesek kialakítani, így előnyösebb pozícióba tudnak jutni.

4. Ha egy konfliktus helyzetre válaszolsz, és nem reagálsz

Ez azért fontos, mert ezáltal a magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember képes lecsillapítani a kedélyeket, mert higgadtságot, nyugodtságot sugároz. Ha valaki indulatosan reagál egy támadásra, azzal növeli a konfliktus mértékét.

5. Ha te vagy az, aki megtöri a csendet egy veszekedés után

Az az érzelmileg intelligensebb fél, aki először szólal meg és kér bocsánatot egy veszekedés után. Ilyenkor az egó veszít az erejéből, és inkább az érzelmek kiegyensúlyozására kerül a hangsúly, mert a magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező ember nem szereti a feszült légkört.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek