KuriózumAz ENSZ szerint a világjárvány okozta szegénység és éhínség rosszabb lehet, mint...

Az ENSZ szerint a világjárvány okozta szegénység és éhínség rosszabb lehet, mint a vírus közvetlen hatása

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a világjárvány okozta szegénység és éhínség rosszabb lehet, mint a vírus közvetlen hatása – írja az Agerpres.

„A mostani válság közvetett következményei a még nagyobb szegénység, rövidebb várható élettartam, nagyobb éhínség, rosszabb oktatási lehetőségek és nagyobb csecsemőhalandóság” – figyelmeztetett az ENSZ koordinátora.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius koordinátora szerint a koronavírus-járvány közvetett következményei felülmúlják a COVID-19 közvetlen hatását a világ legsebezhetőbb országaiban.

Rámutatott, hogy ennek elsősorban gazdasági vonatkozata van: a nyersanyagárak visszaesése, az átutalások csökkentése, a kereskedelemben bekövetkezett zavarok, és az a tény, hogy az elszigetelődésre vonatkozó intézkedések jelentősen megnehezítették a túlélést, különösen a nők és az alkalmi, vagy napszámos munkát végzők számára.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szegény országokat oktatási és egészségügyi szempontból is súlyosabban érintette a járvány, mivel ezeknek az országoknak a lakossága nagyon kiszolgáltatott az olyan betegségeknek, mint a kanyaró, a malária és a tuberkulózis.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsánál Rosemary DiCarlo, politikai ügyekért felelős helyettes államtitkár ismertette a járvány békére és biztonságra gyakorolt hatásait is, és elmondta, hogy ezen a területen is megnövekedett a kockázat.

Az állami intézményekbe vetett bizalom meginoghat, és ez instabilitáshoz vezethet, ha az emberek úgy látják, hogy a hatóságok nem kezelték jól a helyzetet, vagy nem elég átláthatóak az intézkedéseik – figyelmeztetett.

Rosemary DiCarlo rámutatott, hogy az elmúlt időszakban nőtt a diszkrimináció, a nemi alapú erőszak és a szólásszabadság korlátozása.

Ezenkívül annak is fennáll a veszélye, hogy a járvány hatással lesz a sok helyen amúgy is törékeny békére.

Emlékeztetett arra, hogy Antonio Guterres, ENSZ főtitkár, globális tűzszünetre vonatkozó március 23-i felhívása kezdetben biztató válaszokat kapott, ideiglenes fegyverszünetet hirdettek Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és más területeken is, de ezeknek nagy részét később nem hosszabbították meg, így a helyzet nem sokat javult.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek