HolotropikumAz energiaitalok valódi hatásai

Az energiaitalok valódi hatásai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyesek rajonganak érte azért, mert gyorsan kifejti hatását és feldob, mások kifűtyölik, mert káros az egészségre. Mai napig megoszlanak a vélemények az energiaitalokról. De a tény még mindig az, hogy a megterhelő és aktív életet élőknél ez a típusú üdítő viszi a pálmát.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Az energiaitalok 1987-től léteznek a piacon. Ettől az időponttól kezdve a számuk folyamatosan növekszik. Ma már több száz olyan márka létezik, amely energiaitalokat gyárt, és olyan szlogenek alatt árusítja, melyek azonnali hatást ígérnek.

Egyes típusú energiaitaloknak viszonylag alacsony a koffeintartalma – 50 mg dobozonként, viszont más márkák koffeintartalma felkúszhat az 500 mg-ig, dobozonként. Éppen ezek a számok keltik fel a szakértők figyelmét, akik azt állítják, az energiaitalokban lévő túlzott koffein- és egyéb „doppinganyag”-mennyiség teszi azokat annyira veszélyessé a szervezet számára.

Mit is tartalmaznak az energiaitalok?

Mindegyik típusnak megvan az egyedi receptje, viszont általában mindegyikbe kerül koffein és cukor. Ezek mellett, ugyancsak tartalmaznak taurint és glükuronidlaktont, mindkettő mű-dolog. A taurin gyakorlatilag nyugtatja az agyat, nem pedig stimulálja, mint ahogyan azt a legtöbben hinnénk. A glükuronidlaktonról pedig egy legenda terjedt el, mely szerint ezt az anyagot használta Amerika a vietnámi háborúban, hogy megnyugtassa a katonákat, és csökkentse a bennük lévő stresszt. Habár szó volt ezen anyag alkalmazásának a megszüntetéséről, ez mai napig nem történt meg. Egyes italok guaranát is tartogatnak magukban, amelyet azon fajta növényként mutattak be, amely felpörgeti az energiát. Tulajdonképpen nem más, mint természetes koffeinforrás. Nyomokban pedig tartalmazhatnak vitaminokat, ásványi anyagokat, de olyan csekély mennyiségben, hogy ezek hatása meg sem érződik.

Létezik jótékony hatása az energiaitalnak?

Amennyiben a gyártóknak akarunk hinni, a dobozban nem találunk mást, mint egy csodaszert, amelynek csakis jó hatása lehet a szervezetünkre. A legtöbben ugyanis azzal népszerűsítik a termékeiket, hogy az képes a fizikai ellenállóképességen javítani, jobbá teszi a reflexeket, fokozza az összpontosítóképességet és az agy működését, serkenti az anyagcserét, valamint kiűzi a testből a méreganyagokat. Ezek alapján simán vélheted úgy, hogy jobb, mint az ivóvíz! Mi több, a gyártók pszichológiai trükkel is csábítgatják a fogyasztókat, melynek alapján az egészség, fiatalság és szórakozás képében festik le az energiaitalokat, így nyugodtan gondolhatod azt is, hogy az energián kívül egyéb hasznos dolgokhoz is juthatsz.

Az elrejtett veszély az energiaitalokban

A legtöbb ilyen típusú ital hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaz. Ez nemcsak pluszkilókhoz segít téged hozzá, hanem azon is találhatod magad, hogy sokkal kevesebb energiád lesz tőle, mint amennyivel azelőtt rendelkeztél, hogy felhajtsd. A sok cukor elfogyasztása megnöveli a glükóz szintjét is a vérben, ezáltal pedig több inzulin is termelődik. Végül, jelentős cukorszint-csökkenéssel számolhatsz, amely maga után vonja, hogy elfogy az energiád. Ezért megiszol még egy italt, és még egyet…

A túl sok koffein is ártalmas

Senki sem állítja azt, hogy naponta egy kávé nem hasznos. Sőt, a mérsékelt kávéfogyasztás igenis jót tesz a szervezetnek. Az energiaitalokban azonban hatalmas mennyiségű koffeinnel találkozunk, átlagosan 70–80 mg-mal dobozonként, amely maga után vonhat olyan rendellenességeket, mint szívritmus-zavar, erős szívdobogás, álmatlanság, pánikroham vagy magas vérnyomás. Továbbá, a koffeinnek vízhajtó hatása is van, ezért dehidratálhatja a szervezetet, amely végül fáradékonysághoz, levertséghez és alacsony teljesítményhez vezet. Azaz épp az ellenkezőjéhez, mint amit ígér.

A végzetes kombináció – energiaital + alkohol

Divatos ez a fiatalok (és nem csak!) körében, hogy erős szeszes italokat vegyítenek fel energiaitallal. Ez nagyon veszélyes játék. Az erős serkentők, amelyeket az energiaitalok tartalmaznak, jobban „bestresszeltik” a szervezetet, mialatt azt energiával látják el. A másik oldalról pedig az alkohol fejti ki a hatását, amely először serkenti, aztán lenyugtatja az idegeket. A kettő kombinációja azért veszélyes, mivel az energiaital elüti az alkohol elsődleges hatását, így eléggé ébernek fogod érezni magad még 2–3 pohárhoz. De a végkifejlet nem biztos, hogy annyira rózsás lesz majd.

Egy egészséges ember számára egy doboz energiaital – alkalmanként – nem jelent különösebb veszélyt. A szakemberek tanácsa azonban az, hogy inkább fedezd fel az okát annak, amiért fáradtnak és kimerültnek érzed magad. Ugyanis egy jó alvás, egészséges diéta, kevesebb munka és több relaxálás biztosan tovább hat majd, mint az a doboz energiaital!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek