Szingapúrban tesztelték a Xavier járőrrobotokat, amelyek figyelmeztetik az embereket a „nem kívánt társadalmi viselkedésre”, kiegészítve ezzel a szigorúan ellenőrzött városállam megfigyelési technológiáját. A nagyszámú térfigyelő kamerától az arcfelismerő technológiával felszerelt lámpákig, Szingapúr az eszközök egész arzenálját felhasználja lakói nyomon követésére. Most pedig három héten keresztül két robotot is teszteltek, amelyek egy lakónegyedben és egy bevásárlóközpontban „járőröztek” – számol be a The Guardian.

Az elképzelt negatív jövőkép megvalósult Szingapúrban, ahol jelenleg járőrrobotokkal figyelik az embereket!

A kormány régóta hirdeti egy hiper-hatékony, technológiailag hozzáértő „okos nemzet” vízióját, az aktivisták szerint azonban a magánélet megfigyelése folyik, és az embereknek gyakorlatilag nincs befolyása arra vonatkozóan, hogy mi is történik az adataikkal.

Szingapúrt gyakran kritizálják a polgári szabadságjogok megsértése miatt, és bár az emberek hozzászoktak a szigorú ellenőrzésekhez, egyre nagyobb aggodalomra ad okot a tolakodó technológia használata.

A kormány legújabb megfigyelési eszközeinek egyike, a hét kamerával ellátott kereken guruló robotok, amelyek figyelmeztetik a lakosságot, ha „nem kívánt társadalmi viselkedést” észlelnek. Ide tartozik a tiltott területen történő dohányzás, a kerékpárok szabálytalan parkolása és a társadalmi távolságra vonatkozó szabályok megsértése ebben az időszakban.

Egy közelmúltbeli járőrözés során az egyik „Xavier” robot egy lakótelep környékén „járőrözve”, megállt egy csoport idős ember előtt, akik egy sakkjátszmát néztek. „Kérjük, tartsák be az egy méteres távolságot, és alkossanak legfeljebb öt fős csoportokat” – mondta nekik egy robothang, miközben a tetején lévő kamera bámulta őket.

A 34 éves Frannie Teo egy bevásárlóközpontban sétált, ahol egy robot járőrözött. „Engem a Robocopra emlékeztetett!” – mondta. “Erről a robotok negatív jövőképe jutott eszembe… És egy kicsit össze vagyok zavarodva ezzel az eddig csak elképzelt jövőképpel kapcsolatban” – tette hozzá.

Lee Yi Ting, egy, a digitális jogokért harcoló aktivista szerint a robotok jelentik a legújabb módszert a szingapúri emberek nyomon követésére. „Szingapúrban sokkal jobban megfigyelik az embereket, mint más országokban.”

De hogyan védekezik a kormány?

A kormány igyekszik megvédeni a robotok használatára vonatkozó döntését, mondván, hogy nem az emberek azonosítására használják azokat, és hogy szerintük ezekre szükség van a népesség öregedéséből fakadó munkaerő-válság miatt.

„A munkaerő csökken” – mondta Ong Ka Hing, a Xavier robotjait fejlesztő kormányhivatal munkatársa, hozzátéve, hogy ezek helyettesíthetik majd a járőröző tiszteket.

A mintegy 5,5 millió lakosú városállamban jelenleg 90.000 térfigyelő kamera működik, amelyek száma 2030-ra megduplázódik. Ezek mindegyike arcfelismerő technológiát használ, amely segít a hatóságoknak beazonosítani az embereket egy-egy nagyobb csoportból vagy zsúfoltabb helyeken. És ez a technológia a városi közvilágításra is telepíthető.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.