HolotropikumAz elhízás miatt emelkedik a veserákos esetek száma

Az elhízás miatt emelkedik a veserákos esetek száma

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elhízás miatt emelkedhetett jelentősen a diagnosztizált veserákos esetek száma az elmúlt évtizedekben – idézte brit szakértők megállapítását pénteken a BBC hírportálja.

A Cancer Research UK elnevezésű szervezet frissen közzétett adatai szerint 2009-ben több mint 9 ezer veserákos esetet diagnosztizáltak, míg 1975-ben ez a szám 2300 alatt volt.

Becslések szerint az elhízás 70 százalékkal növeli a veserák kialakulásának kockázatát, a dohányzás pedig 50 százalékkal. A szervezet álláspontja szerint túl kevesen vannak tisztában azzal, hogy a túlsúly egyúttal a rákkockázat emelkedését is jelenti. Ugyanakkor hozzátették, hogy a korán felismert veserák gyakran gyógyítható műtéttel. A veserákos páciensek ötéves túlélési aránya az 1970-es évek elejétől 2009-ig 85 százalékkal növekedett.

A túlsúly nemcsak a veserák kockázatát emeli, de más ráktípusok kialakulásának valószínűségét is, így az emlő, a bél és a méh daganatai is gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik túlsúlyosak vagy elhízottak. Ennek hátterében az áll, hogy nagyobb testzsírszint mellett bizonyos hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek és kerülnek a véráramba.

Miközben az elmúlt 35 évben a dohányzók aránya jelentősen visszaesett Nagy-Britanniában, addig a túlsúlyos és elhízott emberek aránya folyamatosan emelkedett. Ma már a brit férfiak 70 százaléka, a nőknek pedig 60 százaléka elhízottnak vagy túlsúlyosnak számít, mert testtömegindexe (BMI) 25 fölött van. (A BMI-indexet úgy kapjuk meg, hogy a kilogrammokban kifejezett testtömeget elosztjuk a méterekben megadott testmagasság négyzetével.)

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek