HolotropikumAz életmódbeli pozitív változások lassítják az öregedési folyamatokat

Az életmódbeli pozitív változások lassítják az öregedési folyamatokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az olyan pozitív változások, változtatások, mint egy egészséges étrend bevezetése, fokozott testmozgás, stb. lassíthatják az öregedési folyamatokat, írja a Tha Lancet Oncology tudományos folyóirat.

zöldségekA Kaliforniai Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy bizonyos életmódbeli változtatások képesek a telomerek hosszúságán változtatni.

A telomerek DNS-fehérjék, melyek a kromoszómák végén találhatók és az öregedési folyamatokat kontrollálják. Megvédik a kromoszómákat a károsodásoktól. Azonban, ha a telomerek sérülnek vagy megrövidülnek, akkor az adott sejt hamarabb elpusztul, az öregedési folyamat felgyorsul.

A biológiai élethosszunkat ezek vizsgálatával, a kutatók szerint, nagy pontossággal meg lehet mondani. A rövidebb telomereket a fiatalkori elhalálozás magasabb kockázatával hozták összefüggésbe, illetve egyéb korhoz köthető betegségekkel, rákkal, szív-érrendszeri kórképekkel, demenciával és elhízással.

A vizsgálatot a kutatók férfiakon végezték el. Két csoportot hoztak létre, mindkettő esetében alacsony kockázatú prosztata rákkal. Egyik esetében sem végeztek el semmilyen beavatkozást a rák kezelésére. Az egyik csoport esetében életmódbeli változtatásokat vezettek be: egészséges étrendet, fokozott testmozgást, meditálást és jógát, mint stressz kezelő eszközöket, illetve szociális támogatást. A másik csoport esetében semmilyen hasonló változás nem zajlott le. 5 évvel később minden résztvevő esetében megmérték a telomerek hosszúságát.

Azt találták, hogy az életmódváltozás hosszabbá tette a telomereket 10 százalékkal, míg a másik csoport esetében 3 százalékkal csökkent a hosszúságuk.

Ugyan a kutatás nem arra irányult, hogy miként hat az életmódváltozás a prosztatarákra, mégis ki lehet jelenteni, hogy a korai stádiumban felfedezett rák esetén javulást lehet elérni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek