KuriózumAz állatok képesek előre jelezni a földrengést, csak figyeljünk a jelekre!

Az állatok képesek előre jelezni a földrengést, csak figyeljünk a jelekre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Már a legtöbb középkori krónikás, mely a földrengésről írt, kéziratában megjegyezte, hogy a szerencsétlenséget megelőző percekben az állatok furcsán viselkedtek: a kutyák vonítottak, a macskák elbújtak, és általában minden állat nyugtalanságot mutatott.

Az állatok képesek előre jelezni a földrengést, csak figyeljünk a jelekre!

Az állatvilág közel 600 faja képes a veszély megérzésére. És ezen nem kell csodálkoznunk, hiszen köztudott, hogy az állatok érzékszervei sokkal fejlettebbek, mint az emberé, hiába tartjuk magunkat felsőbbrendűeknek az állatoknál. Ékes példa erre a kutyák szimata, melyet az ember saját szolgálatába állítva a bűnösök elfogására fordít.

Nemrég, az olasz biológus kutatónő, Richel Grant megfigyelte a békák viselkedését a párzásuk idején, amikor is hirtelen abbahagyták párzási tevékenységüket és különböző irányba menekültek. Ezt követően, néhány perc múltával egy földrengés következett be, majd amikor véget ért, a békák ott folytatták, ahol abbahagyták.

Ugyanezt az érzékenységet figyelték meg a kígyók és a halak esetében is. A legérdekesebbnek az elefánthal, Gnathonemus Petersii, viselkedése bizonyult, melynek őshonos helye a Nílus folyó. Ezek a halak a természeti katasztrófát megelőző 4 nap már furcsa viselkedést tanúsítanak.

1975-ben, a kínai Lioding tartományban, ahol gyakoriak a földmozgások, egy kampányt indítottak e célból az állatok viselkedésének megfigyelésére. Ezen alkalommal kiderült, hogy a kígyók, a földmozgást megelőzően, elhagyják búvóhelyeiket, és sík területeken gyülekeznek csoportosan.

A történelem során is számos feljegyzés maradt fenn erre vonatkozóan. Az i.e. 373-ben, a Görögországot sújtó nagy földrengés alkalmával, a feljegyzések szerint, a lakosság legnagyobb megrökönyödésére, kígyók és más csúszó-mászó állatok lepték el a város utcáit.

Ezt már olvastad? Mindenhova követ, állandóan nyaldossa az arcod? – nézd meg, mit üzen neked a kutyád

1910-ben, a német Landsburg városát is földrengés rázta meg. Azon a napon, a méhek elhagyták kaptáraikat és csak akkor tértek oda vissza, amikor lejárt a földrengés.

Alaszkában, az 1964-es földrengés alkalmával, az emberek azt figyelték meg, hogy a téli álmukat alvó medvék, megszakították hibernálásukat, elhagyták barlangjaikat, és csak a rengést követően tértek oda vissza.

1964-ben, az Üzbegisztán-i Tasken városában, a földrengést megelőzően, a hangyák elhagyták a bolyaikat és a felszínen kerestek menedéket.

A kínai Yentsin tartományban, két órával az 1969-es rengést megelőzően, az egész állatkertre a nyugtalanság volt jellemző.

Ezt már olvastad? Ezt kell tenned, ha megtámad az utcán egy kutya!

Mit mondanak erről a szakemberek?

A szakemberek cáfolják azt a gondolatot, hogy az állatok fel lennének vértezve egy ún. „hatodik érzékkel”, inkább a meglévő és rendkívül fejlett érzékszerveikre hagyatkoznak, a veszély észlelésekor. Mégis azt javasolják, hogy bár tudományos magyarázat nem létezik, nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezeket a jeleket, hiszen életmentőnek bizonyultak már számtalan esetben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek