KuriózumMindenhova követ, állandóan nyaldossa az arcod? - nézd meg, mit üzen neked...

Mindenhova követ, állandóan nyaldossa az arcod? – nézd meg, mit üzen neked a kutyád

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jól tartják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, hiszen már évezredek hosszú során tart az ember barátsága a kutyákkal. Nem csak társaságot nyújtanak ha magányosak, vagy szomorúak vagyunk, hanem számtalan dolgot tanulhatunk tőlük hűségről, szeretetről, kitartásról.

Mindenhova követ, állandóan nyaldossa az arcod? - nézd meg, mit üzen neked a kutyád
Fotó: Flickr.com

Annak ellenére, hogy kis barátaink nem beszélik a nyelvünket, igenis folyamatosan közölnek, csak oda kell figyelnünk rájuk és meg kell értenünk melyik tettükkel mit szeretnének a tudtunkra adni. Elsődleges kommunikációs eszközük a testbeszéd és a tettek, ezért íme néhány ezek közül, hogy jobban megértsük őket:

Folyton melletted van

Mivel a kutyák, csakúgy mint a farkasok társas lények, ezért legtöbbször a falka ösztönök vezérlik őket. Ez a két faj szinte mindig falkában, egymás mellett közlekedik, így erősítve az együvé tartozás érzését. Ha a kutyád szorosan „melléd tapad”, azzal azt akarja éreztetni, hogy családtagként tekint rád.

Az ágyadon alszik

A vadon élő kutyák gyakran alszanak összebújva melegedés céljából, de nemcsak: az éjjeli alvás során a legsebezhetőbbek az állatok, ugyanis védtelenek egy-egy támadással szemben. Ha éjszaka az ágyadra kucorodva alszik, az azt jelenti, hogy megbízik benned, és a védelmedben.

Nappal viszont a gazdi hiánya miatt is képesek az ágyon heverészni, ugyanis az csordultig van az illatoddal, ami megnyugtatja őket.

Megnyugtat, ha szomorú vagy

Gyakran észrevehető, hogy a kutyák a legelsők, akik odamennek a gazdijukhoz, ha az éppen szomorú. Nincs is jobb egy aranyos kiskutyánál, ha éppen nehéz időszakon megyünk keresztül. Tanulmányok szerint nem véletlen, hogy az elsők között vannak, mivel képesek érzékelni, ha valami nincs lelkileg rendben veled.

Ludwig Huber, a Bécsi Állatorvosi Egyetem professzora által vezetett kutatás során kimutatták, hogy a kutyusok képesek megkülönböztetni egy boldog arcot egy mérgestől.

Szóval, ha legközelebb a kis kedvenced „itatgatja” a könnyeidet tudd, hogy mindezt tudatosan teszi és nagyon szeret.

Ajándékokat hoz

A túlélés érdekében a vadon élő kutyák figyelnek egymásra. Megbizonyosodnak afelől, hogy mindenkinek mindene megvan a jóléthez. Így ha legközelebb szájában a kedven játékával, vagy akár egy rossz papuccsal érkezik, az azért teszi, mert felajánlja a saját forrásait, mindezt szeretetből.

Mindenhova követ, állandóan nyaldossa az arcod? - nézd meg, mit üzen neked a kutyád
Fotó: Pixabay.com

Folyton követ

Néha már-már nevetséges, hogy mennyire próbálkoznak minden egyes pillanatban a közelünkben lenni, még a fürdőszobában is. Egész egyszerűen azzal magyarázható, hogy nem szeretnek egyedül lenni, csoportosan szeretnek élni, és ez a természetes számukra. Lehet, hogy néha idegesítő, de ne hibáztasd ezért.

Nyaldossa az arcod

Elsőre az hinnénk, azért teszik ezt, mert egy hatalmas puszit szeretnének adni, de nem ez a szándékuk. Egy anya figurát látnak abban az emberben, akinek az arcát nyalogatják, és ezzel kötődnek hozzá.

Körbe ugrál téged etetés után

A kutyák hírhedtek arról, hogy mennyire központi szerepet játszik az étel az életükben. Ha etetés, vagy jutalomfalatka után hozzád simul és rád ugrik az a hála jele. Így mutatja ki, hogy mennyire értékeli azt, hogy enni adtál neki.

Hihetetlen, hogy hányféleképpen képesek kimutatni a szeretetüket, ezért ha tehetjük mi is tudassuk velük minél többször, hogy fontosak számunkra. Erre jó eszköz lehet a jutalomfalatka.

Ha valamire meg szeretnénk tanítani semmiképp se üvöltözzünk és bántsuk őt. Ha nincs elég türelmünk, akkor neki se fogjunk a tanításnak. Viszont ha szeretettel teli és pozitív környezetben neveljük őket, akkor sokkal taníthatóbbak és szófogadóbbak, ezért szánjunk rá mi is elég időt, hogy kimutassuk mennyire szeretjük őket!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek