HolotropikumÁrtalmas-e vagy sem? Röntgenfelvétel, terhesség alatt

Ártalmas-e vagy sem? Röntgenfelvétel, terhesség alatt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Holott manapság a legkorszerűbb felszereléseket használják, amelyek által jelentősen csökken az x-sugárzást, mégis azt tanácsolják a szakemberek, terhesség alatt kerüld a röntgenfelvételek készítését.

rontgen

Mint ismert, az x-sugárzás egy elektromágneses sugárzás, amely lehetővé teszi a test átvilágítását, ezáltal pedig a szervek láthatóvá tételét, bizonyos betegségek diagnosztizálása érdekében. Orvosi szemmel nézve, előnyei kimagaslóak, nagy mennyiségben azonban képesek megváltoztatni a DNS-t, és bőrbetegségeket, hajhullást, valamint rákot is okozhatnak.

A röntgenfelvételek készítése terhesség alatt nem javasolt, főként annak első trimeszterében, amikor a magzat szervei vannak fejlődésben. A sugarak ugyanis veleszületett rendellenességeket eredményezhetnek, pszichikai fogyatékosságot, illetve spontán vetélést is.

Ha mégsem lehet kizárni a felvételt, a végső döntést a nőgyógyásszal és a radiológussal közösen kell meghozni. Ekkor állítanak majd az x-sugarak adagolásán, a kismama pedig speciális ólom-„kötényt” visel majd, amely megóvja a magzatot a sugárzástól. A kisbabák egyébként a terhesség első trimeszterében és a második kezdetében (2–15. hét között) a legérzékenyebbek a sugarakra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek