KuriózumAlig várod, hogy beleharaphass a gyümölcsbe, de az még túl éretlen? -...

Alig várod, hogy beleharaphass a gyümölcsbe, de az még túl éretlen? – ezzel gyorsíthatod fel az érési folyamatokat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szupermarketekben vásárolható legtöbb zöldség és gyümölcs még eléggé éretlen állapotban kerül a polcokra és olykor napokat kell várnunk ahhoz, hogy kellően megérjenek és ízletesekké váljanak.

Alig várod, hogy beleharaphass a gyümölcsbe, de az még túl éretlen? – ezzel gyorsíthatod fel az érési folyamatokat!
Fotó: Pixabay.com

Viszont létezik pár trükk, amivel sokkal jobban felgyorsíthatjuk ezen gyümölcsök érési folyamatait, így nem kell napokat várnunk hogy megehessük, vagy felhasználhassuk őket. Ezek a trükkök különösen avokádó, mangó, barack, banán és paradicsom esetében hasznos.

1. Tedd ki az ablakba

Ha egy éretlen avokádót viszel haza tedd ki az ablakba, így majd elegendő napsütéshez jut, amitől felgyorsulnak az érési folyamatok. Ezt egy nappal a gyümölcs felhasználása előtt érdemes elkezdeni, mert ha több ideig hagyjuk az ablakban a gyümölcs túlérhet.

2. Vesd be a banán erejét

A gyümölcsök sokkal gyorsabban érnek, etilén gáz kibocsájtása alatt. Az összes érésben lévő gyümölcs termel etilént, de ezek közül is a legkimagaslóbb mennyiségűt a banán. Ha felgyorsítanád egy gyümölcs érési folyamatát rakd egy tasakba, amelybe helyezz el egy banánt is. Viszont, ha óvni szeretnéd a gyümölcsöket a túléréstől, akkor jobb ha távol tartod őket a banántól.

3. Használj papírtasakot

Ez különösen a trópusi gyümölcsök esetében válik be. Csak helyezd a gyümölcsöt egy papírtasakba és csomózd be a tasak száját. Így szintén a felszabaduló etilénnek köszönhetően gyorsabban érhet meg az adott gyümölcs. Akár lisztet is szórhatsz a tasakba, hogy felszívja a fölösleges nedvességet, így a penészedést is elkerülheted.

4. Tedd a gyümölcsöt rizs-fürdőbe

A rizsszemek nemcsak a nedvességet szívják fel, hanem szintén hatékonyan visszatartják az etilén gázt. A kukoricaszemekkel ugyanez a helyzet. Egész egyszerűen csak helyezd a gyümölcsöt egy rizzsel teli tálba. Ne aggódj a rizst több ilyen alkalomra is felhasználhatod, vagy ha már nincs szükséged rá nyugodtan meg is főzheted, ha a szemek nem puhultak meg.

5. Csomagold be

A barack igencsak kényes gyümölcs, könnyen potyolódik, sérül, ezért különös odafigyelést igényel. Ha gyorsan érett barackokat szeretnél csomagold be vászonruhába. Olyan anyag legyen, ami légáteresztő, hogy a nedvesség elpárologhasson, viszont az etilén gáz bent maradhasson.

Ahogyan láthatjuk a gyümölcsök érésének felgyorsításában nagy szerepet játszik az etilén, ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen gyümölcsöket tárolunk egy helyen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek