KuriózumAlacsonyabb lett a Mont Blanc

Alacsonyabb lett a Mont Blanc

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb mérések szerint 4810,06 méter magas Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc. A 2011-es mérésekhez képest a hegy magassága 38 centiméterrel csökkent – számolt be az AFP hírügynökség.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

A mérési eredményeket még a francia állami Földrajztudományi Információs Intézetnek (IGN) is hitelesíteni kell, közölte az expedíció egyik résztvevője, Farouk Kadded. A szakértő megjegyezte, hogy meglepetésként érte a tíz centiméternél nagyobb csökkenés.

A Mont Blanc magasságát nagyban befolyásolják az időjárási viszonyok. Amennyiben jelentős mennyiségű csapadék esik, és kevésbé élénk szél fúj egy adott periódusban, a csúcsot takaró gleccser megnövekedik. A hegy magasságát 2001 óta kétévente megmérik. 2003 és 2007 között 4808 méterről közel 4811 méterre emelkedett, míg 2005-ben süllyedt 4810 méter alá.

A hegyen különböző magassági pontokat mérnek, ezek alapján számítják ki a jégsapka tömegét és határozzák meg az alakját. Az így kapott adatokból következtetik ki, hogy mennyit változott a Mont Blanc. Az adatok fontos információval szolgálnak a klímakutatók, a meteorológusok és a gleccserek kutatói számára – magyarázta Farouk Kadded.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek