KoktélAl Foster és zenekara a Budapest Jazz Club színpadán

Al Foster és zenekara a Budapest Jazz Club színpadán

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hetvenedik életévében járó legendás jazz dobos az elmúlt évtizedekben olyan korszakalkotó egyéniségekkel játszott együtt, mint Miles Davis, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Herbie Hanckock, Dave Holland, Chick Corea, és John Scofield, csak néhányat említve a legismertebb nevek közül. Európai turnéja során végre hozzánk is ellátogat a jazztörténet egyik legmozgalmasabb életpályájával büszkélkedő ütőse.

A virginiai születésű, ám fiatal korát már New Yorkban töltő Al Foster hatvan évvel ezelőtt, 10 éves korában kapta meg első dobfelszerelését. Nagybőgős édesapja bátorítására hallás után játszotta a kor, elsősorban Max Roach felvételeit.

Karrierjének legfontosabb lökését az 1972-ben kezdődő három éves periódus jelentette. Miles Davis – akkoriban már kifejezetten jazz-rockos hangzásvilágú – zenekarába kapott meghívást, ahol a „dobverő-stafétát” Jack DeJohnette-től vehette át. Néhány évvel később, kisebb megszakítás után újra csatlakozott a trombitás zseni formációjához, és egészen 1991-ig, Davis haláláig tagja és meghatározó egyénisége maradt zenekarának.

Pályája későbbi szakaszában olyan nevekkel játszott együtt, mint Sonny Rollins, Herbie Hancock, Dave Holland, Chick Corea, Bill Evans, Branford Marsalis, John Scofield, Sting, John McLaughlin, Michel Petrucciani, Michael Brecker, Kenny Garrett és sokan mások. Al Foster pályájáról sokat elárul, hogy hivatalos biográfiájában a fenti lista közel harminc névből áll mely végén – nem csak udvariasságból – a “csak néhányat említve”megjegyzés olvasható.

Al Foster végigmuzsikálta, sőt most is aktívan muzsikálja egész életét, és ezzel együtt a jazz zene majdnem teljes történetét.

Április 27-i koncertjén saját formációjával, három fiatal muzsikustársa „kíséretében” lép fel a BJC színpadán. Az Al Foster Quartettben Marcus Strickland szaxofonozik, Adam Birnbaum zongorázik és Doug Weiss nagybőgőzik.
A koncert főtámogatója az Alerant Zrt.

Jegyár: 3.500 Ft
Helyszín: Budapest Jazz Club

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek