KuriózumA zöld toll módszer növeli a gyerek önbizalmát, és meghozza a kedvét...

A zöld toll módszer növeli a gyerek önbizalmát, és meghozza a kedvét a tanuláshoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszert dolgozott ki egy orosz gyermekpszichológus, Tatiana Ivanko, amivel növelhetjük a gyerekek önbizalmát, és tanulásra ösztönözhetjük őket.

A zöld toll módszer lényege, hogy nem a hibákat kell kiemelni a gyerek munkájában, hanem a legjobban sikerült részekre kell felhívnunk a figyelmét.

Biztosan mindenki emlékszik még a kellemetlen érzésre, amikor visszakapott egy kijavított dolgozatot az iskolában, és az tele volt piros javításokkal. Tatiana gyermekpszichológusként felismerte, hogy ez a módszer rombolja a gyerekek önbizalmát, és elveszi a kedvüket a tanulástól, hiszen csak azt látják, milyen sok mindenben hibáztak.

Ezért saját kislányával új módszerrel próbálkozott. Amikor lánya otthon az írást gyakorolta, a pszichológus, ahelyett, hogy pirossal kiemelte volna a hibákat, zöld tollat vett a kezébe, és azzal jelölte meg a legjobban sikerült betűket.

Azt tapasztalta, hogy kislányára jó hatással volt ez a változtatás, sokkal lelkesebben dolgozott, és minden sor végén azt várta, vajon most melyik betű kapja az elismerést.

Önmagától, külső kényszer nélkül kezdett el egyre jobban igyekezni, és az eredményei fokozatosan jobbak lettek, a hibák száma pedig jelentősen csökkent.

A zöld toll módszer lényege nem az, hogy elrejtsük a hibákat, és figyelmen kívül hagyjuk azokat, hanem, hogy megmutassuk a gyereknek, mire képes, milyen nagyszerű eredményeket tud elérni, ha keményen próbálkozik.

Így már nem a büntetés, hanem a jutalmazás eszközével taníthatunk, és a gyerek nem a kudarcaival szembesül, hanem a sikereit látja, ezért ösztönösen egyre jobban teljesít.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek