2016-ban Jang Ji 7 éves kislánya sajnálatos módon egy gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt. Három évvel a tragédia után a Dél-Koreai édesanya egy különleges módszer révén találkozhatott újra elhunyt lányával, Nayeonnal. Egy olyan módszer tette lehetővé mindezt, amit legtöbbször csupán a televíziózás és a digitális média világában használnak.

E hét csütörtökén a Munhwa Broadcasting Corporation nevezetű cég a YouTube csatornáján egy különleges tartalmat osztott meg „Találkoztunk” címmel. A videóban a valóságos és a virtuális világ közti szakadékot igyekeznek összekötni.

A videó első másodperceiben jól látszik, amint az anya, Jang egy hatalmas zöld vászon előtt áll (green box) és a fején VR készüléket visel. Mindössze ennyire van csupán szükség ahhoz, hogy pár pillanat múlva már beszélgetni tudjon elhunyt lányával. Az élmény annyira valósnak hat, hogy az anya még meg is tudja fogni lánya kezét és egy tortával a szülinapját is meg tudják ünnepelni.

Ez a fajta virtuális találkozás olyannyira igazinak tűnik, hogy az édesanyát hatalmába kerítik az érzések, és amint megpillantja a kislányát, sírásban tör ki. A nem mindennapi találkozást a tágabb családi kör is figyelemmel kísérte, de egytől egyig, az összes családtag zokogott a fájdalom és a remény okozta kettős érzelmektől.

„Egy valóságos paradicsom lehet” – nyilatkozta Jang a VR találkozás után az Aju Business Daily-nek – „Találkozhattam Nayeonnal, aki mosollyal köszöntött, igaz csak rövid időre, de az alatt az idő alatt boldog voltam. Úgy érzem egy rég óta várt álmom vált valóra.”

Az Aju Business Daily beszámolója szerint a VR találkozót megszervező csapat előzetesen 8 hónapig dolgozott a projekten. Létrehoztak egy virtuális parkot, mely az édesanya és a lánya egyik kedvenc helyére hasonlított, majd mozgásfelvevő technológia segítségével egy színész révén rögzítették a kis Nayeon mozgásait.

Mindent egybe vetve, a folyamat eléggé komplex, és vannak kisebb-apróbb hibái, de a kezünkben van egy új lehetőség, aminek segítségével újra találkozhatunk az elhunyt szeretteinkkel. A gyászoló családtagokból kiváltott érzelmeket pedig lehetetlen megfizetni.

Habár a csapat feszített munkatempóval dolgozott mindazért, hogy a találkozás megtörténjen, de mégis milyen messze mehet el az emberiség egy olyan területen, ahol az elhunyt szeretteink mozgáskultúráját kell felhasználni ahhoz, hogy találkozhassunk azok virtuális változataival?

Milyen hatással lehet mindez a gyász megélésére, a gyász folyamataira? A virtuális valóságban visszaköszönő szeretteink megváltoztathatják a halálról és az elmúlásról kialakult képünket? Lehetséges, hogy egyes emberek emiatt a virtuális valóság rabjaivá válhatnak, és elszakadnak az igazi valóságtól?

Hol van a VR világ határa? Vagy szabad-e engednünk, hogy kinőjön a kezeink közül az ezen világban rejlő veszélyek? Hagyhatjuk, hogy a „Black Mirror” sorozatban bemutatott VR személyiséglopások megtörténjenek?

Mára már megannyi fiatal cég dolgozik azon, hogy a jövőben minél könnyebben és gyorsabban létrehozhassák az emberek virtuális avatárjait, arról nem is beszélve, hogy több olyan projekt is folyik, amely robot klónok létrehozásán fáradozik.

A koreai édesanya esetében a VR találkozás pozitív kicsengésű volt, mert a jó cél érdekében használták fel a virtuális világban rejlő potenciálokat. Lehet, hogy pont ez a technológia hiányzott ahhoz, hogy szeretteink elvesztését könnyebben fel tudjuk dolgozni.

„Ha egyszer tudod, hogy az az adott személy elhunyt, a megnyugvás érdekében sokkal könnyebben azonosulni tudsz a virtuális megfelelőjével” – mondta Michael Graziano a Dell Technologiesnek adott interjújában még december folyamán. „Semmi rossz vagy etikátlan dolog nincs benne.”

Mint minden esetben, itt is a szabályozás lehet az egyetlen megoldás arra, hogy ne mossuk össze a virtuálist a valósággal. Ahelyett, hogy a cégek tömegeknek biztosítanák jó pénzért, hogy akármikor láthassák elhunyt szeretteiket, inkább szűkíteni kellene a VR technológia ezen alkalmazását, például terápiák kiegészítéseként.

Most még nem lehet pontosan megjósolni, hogy pár évtized múlva esetlegesen hogyan változnak meg a VR világ miatt az emberi viszonyok és érzések, de az már biztos, hogy egy folyamat, változás elindult, aminek minél előbb jobb lenne utána járni, hogy miket okozhat velünk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.