KuriózumA villamos feszültség boldogságot eredményezhet

A villamos feszültség boldogságot eredményezhet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A villamos feszültség pszichiátriai használatára inkább nem térnék ki, de úgy néz ki, egészséges dózisban adagolva olyan létfontosságú érzéseket, elmeállapotokat eredményezhet, mint a boldogságé.

boldogsag

Egy kis csoport idegtudományi kutató rendkívül alacsony feszültséggel próbálta stimulálni az agy olyan régióit, amik szoros összefüggésben állnak a boldogság érzetével, és arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények megfelelnek a természetes gyógymódok és gyógyszerek öngyógyító hatásának. Kis dózisban adagolva akár stresszmentes állapotot is elérhetünk vele, persze az önkezelés ettől még nagyon messze áll.

A Michigan-i Egyetem, a Harvard és a CUNY tudósai, élükön Alexandre DaSilva és Dr. Jon-Kar Zubieta vezetőkkel, egyenáramú agyi stimulációval kísérleteznek (“transcranial direct current stimulation”, tDCS), és elsősorban a fájdalomcsillapítás módszerét szeretnék a szintetikus gyógyszerek igája alól kimenteni (ugyanis ez mai napig rengeteg mellékhatással jár/járhat).

Első sikeres kísérletük keretein belül 20 percen keresztül “bombázták” az agy megfelelően lokalizált területeit, és az eredmények szerint a fájdalmat 36%-al sikerült csillapítaniuk alacsony feszültségű villanyárammal – fájdalommentesen, szinte észrevehetetlenül. Mindemellett a témában már korábban is születtek komoly tanulmányok, és a BBC-nek tavaly Tom Feilden azt nyilatkozta, hogy teljesen elképzelhető, hogy a kognitív agyi funkciókat is pozitívan befolyásolhatják a hasonló beavatkozások attól függően, hogy hol és hogy alkalmazzák azt.

Az eredmények azon ellenzék táborán belül keletkeztek, akik évek óta megvetnek minden függőséget és további gyógyszeres kezeléseket magukkal vonó módszereket, arra hivatkozva, hogy az agy öngyógyító “varázsszere” eleve bennünk rejtőzik, legfentebb csak képtelenek vagyunk használni. Itt jön be a képbe az elektromos áram, mint stimuláló erő. Hangsúlyozzák, hogy nem maga az áram a gyógyító erő, ez ugyanis csupán stimulálni tudja a megfelelő régiókat. Ezen régiókat ugyanakkor mi magunk is működésbe hozhatjuk megfelelő elmegyakorlatok segítségével, amilyen például a jóga, vagy a meditáció.

Forrás: Discovery.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek