HolotropikumA pszichiáter azt mondja, a betegei nagy részének egy egyszerű trükk segít...

A pszichiáter azt mondja, a betegei nagy részének egy egyszerű trükk segít abban, hogy jobban érezzék magukat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Richard Wadsworth pszichiáter elmagyarázta, hogy már néhány életmódbeli változtatással is hatalmas változásokat érhetünk el a mentális egészségünk terén, anélkül, hogy gyógyszeres kezelésre lenne szükség.

A pszichiáter egy TikTok-videóban két módszert osztott meg, amelyekkel állítása szerint olyan hatékonyan lehet pozitívan befolyásolni egy személy mentális egészségi állapotát, hogy a páciensei többségének nem lenne többé szüksége orvosi segítségre. Egyik módszer sem igényel gyógyszeres kezelést, és segíthet a depresszióban vagy szorongásban szenvedő embereknek.

„Valószínűleg a betegeim 75%-át elveszíteném, ha megtennék ezt a két dolgot” – mondta. Mielőtt bővebben bemutatta volna a két módszert, a Missouri állambeli orvos hangsúlyozta, hogy azok nem működnek az olyan állapotok esetében, mint a bipoláris zavar vagy a skizofrénia, de a depresszió és a szorongás legtöbb esetében igen. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a depressziónak is vannak olyan súlyosabb esetei, amikor semmi sem működik, és gyógyszeres kezelésre van szükség.

Dr. Wadsworth szerint a rendszeres testmozgás és a kognitív viselkedésterápia kombinációja nagyszerű hatással lehet a depresszió kezelésére. „Az első dolog a fizikai egészségük moderálása. Én ezt fehérje, összetett szénhidrátok fogyasztásával és testmozgással tenném. A testmozgás tulajdonképpen a fontosabb a két dolog közül” – magyarázta az orvos.

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 30 perc kardiovaszkuláris edzés, heti 3-5 alkalommal, már nagyszerű eredményekre képes.

„Ez ugyanolyan jól működik, vagy akár felül is múlja a depresszió elleni gyógyszeres kezeléseket, és tartósabb azoknál. A csoportos testmozgás jobb, mint az egyedül végzett testmozgás. De az egyedül végzett testmozgás sokkal jobb, mintha egyáltalán nem végeznénk testmozgást. Ez gondolom azért van így, mert az embereknek társas érintkezésre is szükségük van ahhoz, hogy boldogok legyenek, és a csoportos testmozgás biztosítja ezt” – mondta a szakember.

A rendszeres testmozgás mentális egészségre gyakorolt előnyeit az évek során széles körben vizsgálták. Egy tanulmány eredményei szerint például nem volt jelentős különbség a fizikai aktivitás végzése és az antidepresszánsok szedése között a depresszió kezelésében, vagyis a testmozgás valóban hatékonynak bizonyult ezen a téren.

Az orvos ezután rátért a kognitív viselkedésterápia módszerére, ami segít a negatív gondolkodási minták leküzdésében. Ez a kezelés az automatikus negatív gondolatok megváltoztatására összpontosít, amelyek hozzájárulhatnak az érzelmi nehézségekhez, a depresszióhoz és a szorongáshoz.

Dr. Wadsworth elárult egy egyszerű trükköt, ami szerinte nagyon hatékony lehet – elmondása szerint minden betegének segítségére volt. „Nem azt mondom, hogy soha többé nem lesznek szomorúak vagy depressziósak, de jelentős javulást észleltek a hangulatukban” – mondta.

A pszichiáter elmagyarázta, hogy mindenkinek van egy belső hangja, ami beszél hozzá, de a depressziós emberek esetében ez a belső hang rendkívül negatívvá válhat, és folyamatosan lehúzza őket. „Olyan, mintha egy papagáj ülne a válladon, aki folyamatosan azt mondja, hogy egy vesztes vagy, aki nem érdemli meg, hogy éljen vagy boldog legyen” – magyarázta.

„Ezt a papagájt be lehet tanítani, ki lehet kapcsolni a robotpilótából. Ez valójában nem is olyan szörnyen bonyolult, de következetességet igényel. Minden egyes alkalommal, amikor ez a papagáj lehúz téged, ki kell javítanod. Minden nap edzened kell a papagájodat, edzened kell a hangot a fejedben” – tanácsolta.

A videó rendkívül népszerű lett a közösségi oldalon, és rengetegen reagáltak rá. „Szezonális kertépítőként tanúsíthatom, hogy a testmozgásnak őrületes hatása van. Nyaranta nincsenek mentális problémáim. Télen teljesen magam alatt vagyok” – írta egy hozzászóló, de mások is egyetértettek abban, hogy a pszichiáter tanácsai valóban hasznosak voltak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek