KuriózumA világhírű sebész szerint az egészségtelen életmód a tanulatlan emberek választása

A világhírű sebész szerint az egészségtelen életmód a tanulatlan emberek választása

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Leo Bokeria annyi területen megállja a helyét, hogy gyakran „zenekar-embernek” nevezik. Ismert szívsebész, tudós, közszereplő, egyetemi tanár, az egészséges életmód elérésének vezéralakja, akadémikus és az orosz egészségügyi minisztérium tagja.

A tehetséges tudós szívesen osztja meg tapasztalatait és receptjeit az egészséges életről.

„Azt állítani, hogy rövid idő alatt egészségessé lehet tenni egy nemzetet, hazugság. Lehetetlen, hogy valaki, aki 40 éven át dohányzott, teljesen egészségessé váljon. Csak annyit tehetsz, hogy megpróbálod meghosszabbítani az életét. De megtaníthatjuk az egészséges életmódra azt a nemzedéket, amelyet még nem terhelnek különböző rossz szokások. Ez már nem olyan bonyolult.” – véli az egészséges életmódról a híres sebész.

Leo Bokeria arra is kitér, hogy szerinte kik azok, akik egészségtelenül élnek.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy az egészséges életmódra irányított személy valójában nem egyedüli ember, 5-6 személyt is érinthet a választása, akiket meggyőz arról, hogy ne dohányozzanak, ne fogyasszanak alkoholt, és szellőztessenek az otthonukban. Az egészségtelen életmód a tanulatlan emberek választása. Az emberekben nem alakult ki megfelelően az a szokás, hogy érdeklődjenek a saját egészségük iránt.” – véli a szakember.

A szakember szerint sok jót átvehetnénk a németektől.

„Úgy 3 évvel ezelőtt meglátogattam egy barátomat Németországban. Reggel 7 órakor ébredtem, és a saját szememmel láttam, hogy a németek kora reggel mosollyal az arcukon indulnak el szaladni: fiatalok, idősek, kövérek, soványak – mindenki. Tehát így kezdődik minden egyes napjuk. Talán ez az oka annak, hogy az életkedv nagyobb náluk, mint nálunk.” – fogalmazott.

„Mi lemondtunk a szaladásról, már nem is járunk gyalog. Ehhez nem is megfelelőek a körülmények. Az szóba sem jöhet, hogy biciklivel indulj el, és így végezz valamilyen testmozgást. Ami az egyszerű szabályok mindennapi betartását illeti, sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy henyéljenek, alkoholt fogyasszanak és mindenféle ostobaságot összeegyenek.” – teszi hozzá a sebész.

Tudja mit beszél, hiszen egykoron ő is egészségtelenül élt, egyik percről a másikra tette le a cigarettát.

„Akkor mondtam le a dohányzásról, amikor már 20 éve űztem ezt a rossz szokást. Mondhatni azonnal sikerült.

Fiatal professzor voltam, úgy füstöltem, akár egy gőzmozdony, és éppen egy betegem jött hozzám konzultációra. Megbeszéltük, amit kellett, ő megköszönte, majd azt mondta nekem: „Doktor úr, mielőtt bejöttem volna önhöz, elmentem a mosdóba fogat mosni, hogy ne hozzam be a dohányszagot. De amikor beléptem ide, a rendelő tele volt füsttel.” Mire én azt válaszoltam: „Ne vegyen rólam példát!”

Ez az eset azonban elgondolkodtatott, és úgy döntöttem, leszokok a dohányzásról.”

A tudós ezt gondolna az étrendről.

„Tavaly lemondtam a csokoládéról, amit addig hatalmas mennyiségben fogyasztottam: kijöttem a műtőből, megettem egy teljes tábla keserű csokoládét, majd folytattam a munkát még vagy 5-6 órán át. Egyfajta doppingszer volt a számomra.

Idővel azonban rájöttem, hogy ez nem vezethet semmi jóra, ezért áttértem az amerikai űrhajósok által is alkalmazott étrendre, amelyből teljesen hiányzik a cukor, a kenyér és a só. Fogytam 9 kilót, és sokkal jobban érzem magamat a bőrömben, mint korábban.”

Saját magáról így gondolkodik:

„Csak egyetlen szerepem van ezen a világon: a szívsebészé. Ez néha napi 16 órát is igénybe vesz az életemből. Minden más elfoglaltságom ebből az egyből származik: a tudományos munkám, a társadalmi tevékenységeim.

Úgy éreztem, valamit el kell mondanom ennek a világnak, mert sok mindent meg kellene változtatni benne. Azt hiszem, nem túl valószínű, hogy globális változást érhetnék el e tekintetben, de miért is ne venném ki a részemet a folyamatból?” – mondja.

És optimista a pihenéssel kapcsolatban:

„Sok módja létezik annak, hogy pihenjünk és kikapcsolódjunk, nemcsak az egészségtelen módszerek.

Ha az embernek nincsen más szórakozása a dohányzáson és az alkohol fogyasztáson kívül, azt jelenti, hogy nincsenek értékei. Íme egy nagyon egyszerű recept arra, hogy szabadulj meg a rossz szokásaidtól: állíts a helyükbe jó szokásokat.

Annyi szép nő, jóképű férfi van a világon, irodalom, sport, zene – az egész világ tele van színekkel és tartalommal, amelyeket mind teljesen másképp látsz, ha nincsenek káros szokásaid. Ezek a színek, értékek a legjobb ösztönzést nyújtják ahhoz, hogy elkezdj helyesen és egészségesen élni!”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek