Ritka orchideák és csupán óráig nyíló virágok, hogy csak párat említsünk a legdrágább virágok listájából.
A ritka „szellem orchideának” volt a megszállottja John Laroche, Susan Orlean híres könyvének az Orchidea tolvajnak a főszereplője. A ritka virágok gyűjtése azonban nem mai találmány, hanem az ősi Egyiptomig nyúlik vissza, ahol Hatshepsut királynő botanikusokat küldött Szomáliába, hogy tömjén fát hozzanak neki.

Az idők során mindig is jelen volt a ritka virágok iránti vonzalom, illetve kereskedem. Majd az 1630-as években Hollandiában feltűntek a tulipánok és megkezdődött a hajsza a ritka hagymák keresete iránt. Majd le is csendesedett a piac, azonban mind a mai napig tart a ritka virágok kereskedelme. Lássuk hát a listát:

Gloriosa: 6-10 dollár száranként

Fotó:
Fotó: YIM Hafiz/flickr.com

Tűz-, dicsőség liliomként is ismert virág lenyűgöző virágzata mérgező. Ritka faj, ezért az ára is elég borsos.

17. századi Semper Augustus: 10.000 gulden egy hagymáért

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Ez a tulipán fajta volt az, ami elindította a ritka virágok iránti hatalmas vonzódását a kereskedőknek Hollandiában a 17. században. Abban a korban egyik legszebb növénynek számított a fehér alapon vörös csíkos tulipán. Ára 5.700 dollár körül mozgott.

Sáfrány: 1.500 dollár fontja

Fotó: HeiWu/Wikimedia Commons
Fotó: HeiWu/Wikimedia Commons

A növény virágja szolgáltatja számunkra a világ jelenlegi legdrágább fűszerét. A gyönyörű lila virágából készül mind a mai napig kézzel a jól ismert sáfrány fűszer. 80.000 virágból mindössze 500 gramm fűszer lesz, ezért a csillagászati ár.

Rothschild orchidea: 5.000 dollár növényenként

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Kinabalu arany orchideáját 1987-ben fedezték fel, ami aztán az orchideagyűjtők kedvence lett és így a kihalás veszélyezteti. Vadon csak a Kinabalu Nemzeti Parkban él, Malajziában és évekbe telik, míg gyönyörű virágát kibontja.

Shenzen Nongke orchidea: 202.000 dollár növényenként

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Hiába keresné bárki is ezt a növényt a vadonban, ugyanis mesterséges körülmények között tenyésztették ki egy laborban. 5 évig tartott míg kifejlődött, majd 2005-ben egy ismeretlen gyűjtő 202.000 dollárért vásárolta meg, így ő lett a legdrágábban eladott virág.

Júlia rózsa: 5 millió dollár

Fotó: Little Pheasant/Flickr
Fotó: Little Pheasant/Flickr

Ugyan kevesebbért lehet előállítani ezt a hibrid rózsát, mindössze 3 millió dollárért. A híres David Austin rózsatenyésztő alkotta meg ezt a csodát, aminek megalkotása 15 évig tart. Először a 2006-os Chelsea-i Virágfesztiválon mutatták be. Nemcsak szépsége, hanem ára miatt is viharként terjedt hírneve.

Kadupul virág: ára felbecsülhetetlen

Fotó: YouTube
Fotó: YouTube

A Sri Lankai növény mindössze évente egyszer virágzik az éjszaka leple alatt. Virágja hajnalhasadásig el is hervad ezért kereskedelme lehetetlen.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.