Lehet, hogy nem annyira ismertek, mint a kínai Nagy Fal, az indiai Taj Mahal, vagy a római Colosseum, de mindenképp érdemes vetni rájuk egy pillantást, ha netán az adott országban járunk.

A brightside.me oldalon egy felmérést készítettek a világ legkülönlegesebb, leggrandiózusabb építészeti alkotásairól, amelyekről eddig keveset lehetett hallani. A 7 legnépszerűbb “csodát” pedig közzé is tették. Íme!

1. A Djenne-i nagymecset

A Maliban, a Niger és a Bani folyók közötti területen található gyönyörű építményt az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Ez a világ és Afrika legnagyobb agyagból és vályogból készült épülete, amely szudáni Száhel stílusban épült még a 13. században. Az agyag mellett még fát és szalmát is felhasználtak. Lenyűgöző.

Fotó: JM/Flickr.com
Fotó: JM/Flickr.com

2. A 3500 lépcsős Chand Baori-kút, India

Indiában nagy hagyománya van a lépcsős kutak építészetének, de a Chand Baori mindenik közül a legkiemelkedőbb, elsősorban méretének köszönhetően. A lenyűgöző építmény Abhaneri faluban találhat, Jaipur szomszédságában. A kútnak összesen 3500 lépcsője, 13 szintje van, amely 30 méter mélyen fekszik a föld gyomrában. Krisztus előtt 800–900-ban épült a kút, Chanda király idejében. Az uralkodó a boldogság és az öröm istennőjének, Hashat Mata-nak a tiszteletére építette a létesítményt. Természetesen gyakorlati haszna is volt a kútnak, hiszen szárazság idején csak itt volt víz. A kút úgy fest, mint egy megfordított piramis, a belsejében pedig 5–6 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint odafent.

Fotó: Julieanne/Flickr.com
Fotó: Julieanne/Flickr.com

3. A román parlament, a Nép Háza

Bukarestben található a világ legnagyobb adminisztratív épülete, ahol ma a román parlament működik. A döntéshozói székház egyben a világ legnehezebb ilyen jellegű építménye is. 84 méter magas, összesen 18 szintje van, amiből 9 a felszínen, 9 pedig a föld alatt fekszik. A monstrum megépítésében 700 építész és 20 ezer munkás vett részt a kommunista érában.

Fotó: Panoramas/Flickr.com
Fotó: Panoramas/Flickr.com

4. Stari moszt, az Öreg híd

A Neretva folyón átívelő híd Bosznia-Hercegovina egyik fő látványossága. Nem is csoda, hiszen a 28 méteres magasságban fekvő boltíves híd lenyűgöző. A szerkezetet Mimar Hayruddin, a híres török építész, Mimar Sinan inasa tervezte. Az építkezés 1557-ben kezdődött, és 9 évig tartott.

Fotó: Dennis Jarvis/Flickr.com
Fotó: Dennis Jarvis/Flickr.com

5. Kumbhalgarh, India

India Nagy falaként is szokták emlegetni, hiszen a kínai Nagy fal után ez a második leghosszabb ilyen jellegű erődítmény, a maga 36 km-es hosszával. A szerkezet Mewar régióban található, egy 1100 méteres magas dombon. Az erődítményt a 15. században építettek. Falainak vastagsága megközelíti a 4,5 métert, összesen 7 kapun vezet át a falsoron, amin túl 360 antik templom található.

Fotó: Tomas Belcik/Flickr.com
Fotó: Tomas Belcik/Flickr.com

6. Lotfolláh sejk mecset, Irán

Ez az egyik leggyönyörűbb mecset egész Iránban, amely a Safavida dinasztia idejében épült, Shaykh Bahai építész vezetésével. 16 évbe telt, míg elkészült. Az eredmény pedig csodás lett.

Fotó: Owen Young/Flickr.com
Fotó: Owen Young/Flickr.com

7. Derawar erőd, Pakisztán

Punjab régióban fekszik ez a lenyűgöző erődítmény. Falainak területe eléri az 1500 négyzetméteres nagyságot, magasságuk pedig a 30 métert. Krisztus előtt a 9. században épült, Rawal Deoraj Bhatti uralkodó tiszteletére.

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.