KuriózumA valóra vált horvát karácsonyi mese

A valóra vált horvát karácsonyi mese

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csillogó karácsonyi mesévé varázsolta birtokát az a horvát család, amely 1,3 millió izzóval díszítette fel házát és az azt övező mintegy 800 fát, bokrot és cserjét.

Fotó: bozicnabajka.com

A négyhektáros csodavilág Zágrábtól mintegy 60 kilométerre északkeletre, Grabovnica faluban van. A birtokot tavaly 45 ezer ember látogatta meg három hét alatt, köztük Skandináviából, Japánból és Mexikóból érkezett vendégek – tájékoztatta az MTI-t Ana Bertic, a látványosságot ma már szövetkezeti formában szolgáltató családi vállalkozás tagja.

Az egész 2002-ben kezdődött, amikor a családfő, Zlatko Salaj úgy döntött, hogy valóra váltja gyermekkori álmát, és több száz égőt aggatott a házra és környékére. A fényárban úszó birtokra sokan voltak kíváncsiak, így a család évről évre újabb és újabb elemekkel bővítette a dekorációt.

A birtok idén már december elsején megnyitotta kapuit a látogatók előtt, annál is inkább, mert a horvát vasútvállalat (HZ) december 23-ig „karácsonyi expressz” vonatot indított Zágrábból Ivanic Gradba. Az ajándékcsomagot és a belépőjegyet is magába foglaló vasúti menetjegy mintegy háromezer forintnak megfelelő összegért váltható, hétköznap csoportos, hétvégén egyéni szervezésben is.

A karácsonyi csodakert 20 kunás (hétszáz forint) belépődíj ellenében tekinthető meg. Óvodáskorú vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek azonban nem kell fizetni – hangsúlyozza Ana, hozzátéve, hogy eddig minden bevételt visszaforgattak a vállalkozásba.

A látványosság 2013. január 8-ig, naponta 15 és 21 óra között látogatható, a lámpagyújtás 16 órakor van – olvasható a bozicnabajka.com honlapon.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek