KuriózumA tudósok szerint ezért lehet ártalmas, ha a gyereket csiklandozzuk

A tudósok szerint ezért lehet ártalmas, ha a gyereket csiklandozzuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyermekek csiklandozása, bármennyire is hihetetlennek tűnhet, ártalmas lehet a csöppségek számára. Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a benne résztvevők csupán 32%-a mondta azt, hogy élvezi a csiklandozást, 32%-a semleges választ adott, míg 36% azt állította, hogy egyáltalán nem szereti, ha csiklandozzák. Gyermekként mindannyiunkkal előfordult, hogy időről időre megcsiklandoztak, ezért aztán sokan ma is úgy tartjuk, hogy ez egy szerethető dolog.

Az alábbiakban próbálunk egyfajta magyarázatot adni arra, hogy miért kell elkerülni a csiklandozást, és, hogy miért találjunk más módot a gyerekünkkel együtt történő szórakozásra vagy játékra.

Mert az, hogy a gyerek nevet, még nem jelenti azt, hogy szereti, ha csiklandozzák

A gyerekek általában nem tudják abbahagyni a nevetést, ha megcsiklandozzák őket, még akkor sem, ha utálják a csiklandozást. Ez a reflex nevetés azt az illúziót kelti a szülőkben, hogy a kicsi élvezi a csiklandozást, bár valójában egyáltalán nem.

Ezt már olvastad? Miért mondják azt a gyerekek, hogy fáj a hasuk, amikor szoronganak

A Kaliforniai Egyetem 1997-es tanulmányában a tudósok megállapították, hogy a csiklandozás nem ugyanazokat a boldog érzéseket kelti az adott személyben, mint amikor az ember egy vicces poénon nevet. A csiklandozás csak egy külső illúzióját kelti az emberi nevetésnek.

A csiklandozás az erőfölény érvényesítésének egyik módja

A megcsiklandozott személy tulajdonképpen elveszíti az önkontrollt. Az irányítás megszerzéséért folytatott küzdelem megalázó lehet a gyermek számára, és egész életében kellemetlen emlékeket hagyhat maga után. Amikor a felnőttek csiklandozzák a gyerekeket, úgy tűnik látszólag, hogy azok jól érzik magukat, de ez nem jelenti azt, hogy az eredmény nem lesz káros.

Dr. Richard Alexander, a Michigan-i Egyetem evolúcióbiológiai professzora szerint, a csiklandozás az uralkodás sikeres formája lehet, és az ezt követő nevetés evolúciós módja az engedelmesség kimutatásának.

Ezt már olvastad? Ezért olyan rendkívül fontosak az apai ölelések, úgy a lányok, mind pedig a fiúk esetében!

A régi időkben a csiklandozást alkalmazták az emberek kínzásának egyik módszereként

A csiklandozást már régi idők óta a kínzás eszközeként használták. A kínai Han-dinasztia idején a csiklandozás a nemesség gyötrésének egyik módja volt, mivel ez nem hagyott nyomot, és az áldozat viszonylag könnyen és gyorsan felépülhetett. Ez a kínzási módszer népszerű volt Japánban is, ahol még egy külön szót is kitaláltak rá: kusuguri-zeme, ami „kíméletlen csiklandozást” jelent.

Vernon R. Wiehe, a Kentucky-i Egyetemről, 150 olyan felnőttet tanulmányozott, akiket testvéreik gyermekként bántalmaztak. A vizsgált alanyok közül sokan a csiklandozásról számoltak be, mint fizikai bántalmazásról. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a csiklandozás extrém fiziológiai reakciókat okozhat az áldozatban, például hányást és eszméletvesztést, valamint adott esetben légzési képtelenséget is.

Ezt már olvastad? Ezért olyan fontos, hogy a gyerek minél többször kézzel írjon

Lehet, hogy a kisgyerek nem tudja megmondani, hogy hagyjuk abba

A csiklandozás kontrollálhatatlan nevetést okozhat, és nehezen állítható meg. A folyamatos csiklandozás okozta nevetés elérheti azt a pontot, amikor az a személy, akit megcsiklandoznak, már nem tud rendesen lélegezni, de mivel legtöbb esetben kisgyerekről beszélünk, ő nem tudja elmondani, hogy nehéz helyzetben van.

Így aztán valami, ami „szórakozásnak” indult, súlyos orvosi szövődményeket okozhat. És miért a csiklandozást válasszuk szórakozásul, amikor annyi más és jobb módja van a közös játéknak?

A csiklandozás egész életen át tartó bizalmi problémákat okozhat

Dr. Alexander szerint valakinek az akarata ellenére történő csiklandozása valóban „nagy lelki fájdalmat” okozhat. Néha ez a fájdalom egy életen át is tarthat.

Patty Wipfler, szülői szakértő, a Hand in Hand alapítójának és igazgatójának tapasztalatai szerint, a gyermekkori csiklandozás a felnőttkori érzelmi problémák gyakori oka lehet.

Azt írja: „Sok éven át, amikor hallgattam a felnőtteket gyermekkoruk érzelmi problémáiról, a csiklandozás újra és újra felmerül, mint fájdalmas élmény”. Szerinte ez a trauma olyan helyzethez vezethet, amikor az érintett személy nem tud ellazulni, amikor mások a közvetlen közelében vannak, bizonytalannak érzi magát még akkor is, amikor megbízható partner közelében alszik, és állandó készenlétben áll, ha észreveszi, hogy közelednek hozzá.

Ezt már olvastad? Harvard pszichológusai szerint a „jó” gyerekeket nevelő szülők ezt a 7 dolgot teszik

Van ennél jobb módszer is arra, amivel tudtára adhatjuk gyerekünk számára, hogy „szeretjük”

Általában a szülők úgy vélik, hogy tudják, mi jó a gyermeküknek, és tapasztalataik alapján úgy érzik, hogy a csiklandozás normális. Tekintettel azonban a csiklandozás negatív hatásaira, és tudva, hogy vannak jobb módok is a közös játékra, jobb elkerülni a csiklandozást. És ha valamilyen okból, mégis meg akarjuk csiklandozni, akkor érdemes előtte kikérnie a gyermekünk engedélyét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek