KuriózumA telihold megnevezései és jelentésük

A telihold megnevezései és jelentésük

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A telihold különböző megnevezései még az őshonos indiánoktól származik, arról a területről, ami a mostani Amerikai Egyesült Államok nyugati és keleti részén terül el. A törzsek az évszakok változását úgy követték, hogy különböző elnevezéseket adtak a teliholdnak. Az elnevezések a hónap egész folyamán érvényben voltak. Az európai gyarmatosítók átvették ezt a hagyományt és elkezdtek ők is neveket adni a teliholdnak. Mivel egy holdhónap áltagban csupán 29 napból áll, a telihold bekövetkeztének időpontja évről évre változik.

Fotó: Thom Rains
Fotó: Thom Rains

Telihold januárban: farkas hold

 • a télközép hidege és mély hótakarója között farkas falkák éhesen üvöltöttek az indián törzsek szomszédságában, innen a telihold elnevezése is. Az angol nyelvterületeken még öreg holdnak is nevezik, a kelták teljes holdnak hívták, ismert még a jég hold elnevezése is.

Telihold februárban: hó hold

 • mivel a legtöbb hó ebben a hónapban hull, ezért az őshonos indiánok hó holdnak nevezték ezt a teliholdat. A cseroki indiánok csontos holdnak nevezték, a dakota-sziú indiánok a mosómedvék holdjának, a kínaiak pedig bimbózó holdnak.

Telihold márciusban: ragyogó hold

 • ahogy az idő egyre melegszik és a talaj is kezd melegedni, a földből kezdenek előbújni a férgek, előcsalogatva a vörösbegyet, ezért egyes indián törzseknél a férgek holdjának is nevezték a márciusi teliholdat. Az északi törzsek a varjúk holdjának is nevezték. A gyarmatosok számára ez volt viszont a nagyböjt hold. A kelták szél holdnak nevezték, a kínaiak pedig álmos holdnak.

Telihold áprilisban: tojás hold

 • a keltáknál termő hold, az új-pogányoknál az ébredés holdja, a kínaiaknál babarózsa hold, cseroki indiánoknak virág hold, a dakota-sziú indiánoknak pedig a vadludak visszatérésének holdja.

Telihold májusban: zöld levelek holdja

 • az angolok tej holdnak is nevezik, a kelták fényes holdnak, az új-pogányok fű holdnak, a kínaiak sárkány holdnak.

Telihold júniusban: zöld kukorica hold

 • Európában rózsa holdnak nevezik, a keltáknál ez a lovak holdja, a kínaiaknál a lótusz hold, a dakota-sziú indiánok pedig érett bogyók holdjának nevezték.

Telihold júliusban: nyár közepi hold

 • mivel ebben az időszakban gyakoriak a nyári zivatarok, villámló holdnak is nevezték, máshol pedig a széna hold elnevezést kapta. A kelták a követelők holdjának nevezték, a kínaiak az éhes szellem holdjának, a cseroki indiánok pedig érett kukorica holdnak.

Telihold augusztusban: gabona hold

 • keltáknál ez a vitázók holdja, kínaiak aratás holdja, a dakota-sziú indiánoknál ez a mindent megérlelő hold. Egy pár törzs vörös holdnak is nevezi.

Telihold szeptemberben: aratás holdja

 • ennek a teliholdnak az elnevezése származik a leginkább az őshonos indiánoktól, mert ez a telihold jelezte, hogy mikor jött el az aratás ideje. Legtöbb helyen a szeptemberi telihold az aratás holdja, és egyben az a telihold is, amely az őszi napéjegyenlőség időpontjához legközelebb esik. Pár évente az aratás holdja októberre esik. Annyira fényes, hogy az aratás során a földművesek éjjel is dolgozhatnak a fényénél.  Az angolok gyümölcs holdnak, a kelták éneklő holdnak, a kínaiak krizantém holdnak, a cseroki indiánok fekete pillangó holdnak, a dakota-sziú indiánok hajas borjak holdjának is nevezik.

Telihold októberben: szüret hold

 • gyakran nevezik vadászok holdjának vagy vér holdnak, mivel a vadászok jobban látták az előzőleg learatott mezőkön a vadakat. A kínaiak kedves holdnak nevezik, dakota-sziú indiánok pedig a szalagok és gyöngyök holdjának.

Telihold novemberben: hód hold

 • az indiánok ebben a hónapban szokták a hód csapdákat felállítani, hogy a fagy beállta előtt meleg bundákat tudjanak készíteni maguknak. A kelták sötét holdnak nevezték, az új-pogányok fa holdnak, a kínaiak fehér holdnak, a cseroki indiánok a kereskedés holdjának, a dakota-sziú indiánok viszont csak úgy beszéltek róla, hogy a hold, aminek letört a szarva.

Telihold decemberben: hideg hold

 • ebben a hónapban az éjszakák a leghidegebbek és egyben a leghosszabbak is. Ennek a holdnak egész hónapban magas a pályája és sokáig látható. Az új-pogányok hosszú éjek holdjának, a kínaiak keserű holdnak, a cseroki indiánok hó holdnak, a dakota-sziú indiánok tizenkettedik holdnak nevezik.

A tizenharmadik telihold: kékhold

 • habár minden év tizenhárom holdhónapból áll, csak két-háromévente jut egy hónapra két telihold. Ennek a tizenharmadik teliholdnak a neve Kék hold, utoljára 2012 augusztusában gyönyörködhettünk benne.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek