HolotropikumA tej csodát művel a memóriánkkal

A tej csodát művel a memóriánkkal

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tej az alapeledele azoknak, akik kalcium-tartalékaikat szeretnék feltölteni. A legfrissebb kutatások szerint azonban, a tej nemcsak a csontoknak, hanem a memóriának is jó.

Fotó: photl.com

A tudósok ugyanis rájöttek, azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak tejterméket – tejet, joghurtot, sajtot vagy akár fagylaltot, jobb eredményeket érnek el a memória-teszteken.

A szakemberek nem kevesebb, mint 972 személlyel töltöttek ki egy-egy kimerítő kérdőívet, amelyben a táplálkozási szokásokat elemezték. Az alanyokat többek között arra kérték, hogy árulják el, milyen gyakran fogyasztanak tejterméket, isznak kávét vagy cigarettáznak.

A kérdések megválaszolása után, a kérdezetteknek nyolc szigorú teszten kellett teljesíteniük. Ezek a résztvevők kognitív, összpontosító és memorizálási képességeit, illetve tanulási hajlamait vizsgálták.

A kutatás eredményének alapján a tudósok levonták a következtetést: azok a személyek, akik naponta legalább ötször tejterméket fogyasztanak, sokkal jobban teljesítettek a memória-, intelligencia- és koncentrációs teszten.

„Az eredményeink plusz egy okot adnak arra, hogy az emberek egy csésze sovány tejjel kezdjék mindennapjaikat.” – nyilatkozták a kutatók.

Annak az oka, amiért a tej jó hatással van a memóriára, abban rejlik, hogy a termékben rengeteg a magnézium, ez pedig megelőzi a memóriavesztést. Továbbá a tej védelmet nyújt úgy a szívbetegségekkel, mint a magas vérnyomással szemben.

Léteznek azonban olyan kutató-táborok, akik határozottan megcáfolják ezt a megállapítást úgy vélve, a tej inkább rosszat, mint jót okozhat. Ugyanis ha túlzásba visszük a fogyasztását, megnövekedhet szervezetünkben a telített zsírok szintje, ami egészségügyi problémákat eredményezhet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek