HolotropikumA szívroham 11 jele - ezek azok a tünetek, amelyek már hónapokkal...

A szívroham 11 jele – ezek azok a tünetek, amelyek már hónapokkal korábban jelentkezhetnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szívinfarktusnak a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. Ez akkor következik be, amikor a szív vérellátása hirtelen elzáródik, általában egy vérrög miatt. A szív vérhiánya súlyosan károsíthatja a szívizmot, ezért a lehető leggyorsabban kezelni kell. A szívinfarktus egyik leggyakoribb oka a szívkoszorúér-betegség.

Több figyelmeztető jel is létezik, amelyek, ha még időben észrevesszük őket, életmentőnek bizonyulhatnak. A tünetek egyénenként változóak lehetnek, de vannak bizonyos alapvető jelzések, amikre figyelni kell. Az alábbi 11 figyelmeztető jel akár hónapokkal korábban is jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy ha időben észlelik azokat, van idő a megelőző lépésekre.

1. Lábfájdalom

Ha járás közben szorító, görcsös érzés jelentkezik a vádlidban, nem árt orvoshoz fordulni – ez a perifériás artériás betegség jele lehet, egy olyan érbetegségé, amelyben a beszűkült artériák csökkentik a végtagok (általában az alsóvégtagok) vérellátását. Ez leggyakrabban a dohányosoknál és cukorbetegeknél fordul elő.

2. Fájdalom a karban

A karfájdalom a szívroham jele lehet. David Newby kardiológus szerint, ha a fájdalom végigsugárzik a karon, különösen a bal karon, vagy felsugárzik a nyakba, akkor valószínűbb, hogy a szívvel kapcsolatos, és nem emésztési zavarra utal. Ha a fájdalom nem múlik el, vagy ha tudomásod van róla, hogy szívproblémáid vannak, sürgős orvosi segítségre van szükség.

3. Bokadagadás

Newby professzor szerint ezt a jelet sem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel szívelégtelenség jele lehet, de számtalan egyéb ok is állhat a hátterében, például bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése.

4. Gyomorfájdalom vagy emésztési zavarok

Az emésztési zavar jellegű fájdalom, égő érzés a mellkasban vagy a gyomorban szívroham vagy szívprobléma jele is lehet. Mivel a szív, a nyelőcső – a száj és a gyomor közötti átjáró – és a gyomor közvetlenül egymás mellett fekszik, nehéz lehet megállapítani, hogy emésztési zavarról, vagy szívproblémákról van szó.

5. Hányinger, rosszullét

A hányinger, rosszullét nem mindig utal szívinfarktusra, de ha mellkasi fájdalommal társul, az már aggasztó jel lehet. „Ha intenzív mellkasi fájdalmat tapasztalunk akkor is, amikor egyszerűen csak ülünk és nem csinálunk semmit, és közben hányingerünk is van, akkor ideje mentőt hívni” – mondja Newby professzor.

6. Éjszakai izzadás

Ha megizzadsz, amikor az edzőteremben voltál, vagy amikor nagyon meleg van, nincs miért aggódnod. De ha az izzadás minden különösebb ok nélkül jelentkezik, hirtelen elönt a forróság és ez mellkasi fájdalommal társul, orvosi segítségre lehet szükség.

7. Állkapocs- vagy hátfájás

Szívinfarktus esetén előfordulhat, hogy a fájdalom az állkapocsban vagy a hátban jelentkezik. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a nők tünetei nagyobb valószínűséggel térnek el a „klasszikus” mellkasi fájdalomtól, és hogy a nők kisebb valószínűséggel fordulnak orvoshoz, ha észlelik ezeket a tüneteket.

8. Fulladás érzése

Newby professzor szerint az „angina” szó valójában fulladást jelent, és a szorító érzés néha a torokban is jelentkezhet, nemcsak a mellkasban. Az emberek általában fojtogató érzésként írják le a koszorúérgörcsöt.

9. Extrém kimerültség

Az állandó fáradtságérzet a szívelégtelenség és más betegségek tünete is lehet. Természetesen előfordulhat az is, hogy csak nem pihented ki magadat megfelelően, vagy sokáig dolgoztál, de ha minden különösebb ok nélkül extrém fáradtságot tapasztalsz, nem árt orvoshoz fordulni.

10. Szabálytalan szívverés

Newby professzor szerint ebben az esetben nehezebb egyértelmű választ adni. Azt mondja, körülbelül 700 szívmonitor felülvizsgálatakor, amiket pácienseknek adtak ki, csak 20-nál találtak pitvarfibrillációt, ami a szív rendezetlen, „remegő” dobogását jelenti. Mivel ilyenkor a vér nem tud megfelelően áramolni, megnő a szívbetegségek kockázata.

Newby szerint azonban a legtöbb ember esetében csak enyhébb, ártalmatlan dologról van szó. Ha azonban a szíved nagyon gyorsan ver, és szokatlanul „ugrál”, érdemes orvoshoz fordulni.

11. Mellkasi fájdalom

Ez a szívroham klasszikus jele, sokan mégsem tudják, hogy ez már orvosi vészhelyzetet jelent, pedig ebben az esetben azonnal mentőt kell hívni.

„Ha szívrohamról van szó, azt általában a mellkasban érzett nehézségként, szorításként, nyomásként szokták leírni. ; az emberek gyakran úgy írják le, mintha egy elefánt ült volna a mellkasukra, vagy mintha egy szűk pánttal szorították volna össze a mellkasukat” – mondja Newby.

Ha a mellkasi fájdalom akkor jelentkezik, amikor megerőlteted magadat, és alábbhagy amikor felhagysz a megerőltető tevékenységgel, ez inkább anginára utal, de ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni. Ha azonban a mellkasi fájdalom súlyos rosszulléttel társul, azonnal mentőt kell hívni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek