LélektárA SZERETET útja

A SZERETET útja

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kevesen gondolkodunk el azon, hogy mi az ember? Kik is vagyunk mi valójában?

Fotó: Eoin Gardiner

Úgy fogalmaznék, hogy az Univerzum két lábon járó, gazdag-korlátlan-színes érzelemvilággal megáldott csodái.

Megszámlálhatatlan az a rengeteg szép és jó,amivel a jó Isten felruházott minket és ami bennünk kering a nap minden percében. A szeretet a legnagyobb éltető erő,hisz nem ismer lehetetlent. Mindegyikünkben ott lakozik, csak tudnunk kell őt kezelni, adnunk kell belőle másoknak is, hogy szaporodni tudjon,hisz egyedül az ember képes szeretni!

Igaz szeretettel küldöm mindenkinek az alábbi Tatiosz idézetet, amiben tökéletes képet alkotott az ÉLET-ről, aki nem más,mint az EMBER.

Tatiosz: A szeretet útja

Ha meggondolod, melyik földi jelenség áll közelebb hozzád: a Nap, a Hold, a csillagok, a kő, a fa, a fűszál vagy egy ember – egyképpen tudsz válaszolni rá: embernek csak ember lehet társa.

A Nap fénytengere felnyitja szemeidet, a Hold ragyogása pihenőre int, a pislákoló csillagok terelnek éjjeli utadon, a kő szilárdsága példát mutat az akarat hajlíthatatlanságára. A fa hűs árnyékában felüdülhetsz, és életed dolgai megkönnyebbednek. Egyetlen fűszál is bizonyság az élet körforgására: kizöldell, szárba szökken, elhalványul, megfonnyad, végül lehanyatlik. Ezt teszi velünk is az idő: felmagasztosít, majd porba dönt.

A Föld eme jelenségeit akár felruházhatnád emberi tulajdonságokkal is, hisz az ember képes tündökölni, akár a Nap, és ragyogni, miként a Hold az éj sötétjében. Képes szárnyalni csillagléptékben, s kitartani hittel a kő szilárdságához mérten. Képes a nyugalom békéjét árasztani, akár a fa törzse, koronája s levelei teszik – méltósággal és alázattal. Képes születni, növekedni, kiteljesedni, megfakulni és kihunyni, majd mindent újrakezdeni.

Miért képes mindezekre? Mert ember. És az ember hatalmas erővel egyesíti magában a természet földi jelenségeit a világmindenség távoli fényeivel.

Mi volna hát csodálatosabb az embernél?

Ő az élet – s az életnél semmi sem csodálatosabb. Ő a Nap, a Hold, a csillagok, a kő, a fa, a fűszál egy személyben; és mégis több náluk – mert szeretni képes.

Az ember szeretetre született.

Ugyan mit kezdenél a fénylő Nappal, a ragyogó Holddal, a csillagok káprázatával, a kő hajlíthatatlanságával, a fa hűs árnyával és a fűszál élni tudásával a szeretet nélkül?

Kevés, ha csak aszerint tudsz élni, amit tőlük tanultál. Felőlük megsejtheted, miben áll az élet; annyi bölcsességet plántálnak beléd, amennyi emberi fejbe csak beleférhet. De egyet, egyetlen egyet nélkülük kell megtalálnod: a szeretet útját.

Mert egyedül az ember képes szeretni és szeretetet elfogadni. A szeretet elfogadása éppoly nagy képesség, mint a szeretni tudás. Annak, aki szeret, tulajdona az egész világ: a Nap, a Hold, a csillagok, a kő, a fa, a fűszál. A szeretet által előtűnik a fejben a gondolat, beteljesedik az alkotás, termékennyé lesz az akarat, és megvilágosodik az út, amelyet az élet neked szánt.

Benedek Judit

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek