KuriózumA szépségnek ára van. A suri törzs női csak így kaphatnak gazdag...

A szépségnek ára van. A suri törzs női csak így kaphatnak gazdag férjet maguknak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szépségnek ára van – tartja a jól ismert közmondás, ám ez alatt a világ különböző részein mást és mást értenek. A suri törzs Kenya és Szudán határán él, náluk az a szokás, hogy a nők alsó ajkát bemetszik, amitől az szinte leesik.

suri3

A bemetszést egy fadarabbal egyre nagyobbra tágítják, mígnem akkora nem lesz, hogy elférjen benne egy úgynevezett ajaktányér, ami nem más, mint egy fából készített lemez. A művelet borzasztóan fájdalmas, ám a végeredmény a törzs tagjai szerint a szépet testesíti meg. Minél nagyobb az ajaktányér a férfiak annál többet fizetnek leendő apósuknak a jövendőbeli feleségükért.

A kisebb ajaktányérral rendelkező nőkért 40, míg a nagyobb ajaktányérral rendelkező nőkért 60 tehenet is fizethetnek. Az utóbbi időszakban azonban kezd teret veszteni a kegyetlen beavatkozás, mivel egyre több nő szembemegy a hagyománnyal, és nem hagyja, hogy megszabadítsák alsó fogsoruktól.

suri2

Rituális szertartás férfiakra is vonatkozik, ám nekik csupán egy ártalmatlan próbán kell átesniük: növényi eredetű festékkel festik be a testüket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek