HolotropikumA szemész szakorvos szerint az szemünkre is oda kell figyelni

A szemész szakorvos szerint az szemünkre is oda kell figyelni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Monica Pop szemész szakorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy az új koronavírus akár a szemen keresztül is bejuthat a testünkbe. Azt javasolja, hogy ebben az időszakban, védjük a szemünket szemüveggel.

Mint bármely más vírusos fertőzés esetében, a koronavírus is okoz szem panaszokat, nevezetesen egy vírusos kötőhártya-gyulladást. Az orr-garatba bejutott vírus, közvetlen kapcsolatba kerülhet a szemmel a könny-orr-csatornán keresztül, így minden fertőzött betegnél a Covid-19 jelen lehet a kötőhártya-váladékban, ami szintén fertőzés forrást jelent – írja a doctorulzilei.ro.

Ebből kiindulva, ez a vírus akkor is terjedhet, ha a fertőzött személy a szemét megdörzsölve megérint bármilyen tárgyat. Ez kevésbé ismert a nagyközönség számára, ám a gyakorló orvosok tisztában vannak ezzel a veszélyforrással. Ezért nem szabad hiányoznia a speciális védőszemüvegnek az orvosi védőeszközök tárházából. Ezen túlmenően, ha a fertőzött személy olyan ember közelében tüsszent, aki maszkkal igen, de szemüveggel nem rendelkezik, cseppfertőzés érheti el ez utóbbi szemének kötőhártyáját, és onnan az orr-garatot.

Hogyan nyilvánul meg ez a fertőzés?

– A kötőhártya fertőzésének tünetei hiányozhatnak, ami azonban nem zárja ki a vírus jelenlétét.

– tünetei:

  • ha megtörtént a fertőzés, akkor a kötőhártyára jellemző a hyperaemia, azaz hétköznapi nyelven a szemek vörösekké válnak.
  • a szemek könnyezése – általában nem túl intenzív, de egyébként a normál feletti.

Meg kell említeni, hogy ezek az egyértelmű tünetek súlyosabb esetekben fordulnak elő, de a vírus jelen lehet a kötőhártyán (a szemben) bármely fertőzött betegnél vagy akár a hordozón is, tünetekkel vagy anélkül.

A tanulmányok kimutatták, hogy minden negyedik betegnél koronavírus van kötőhártya-váladékban, de ez az arány akár nagyobb is lehet. Nem tudni, hogy azokat a hordozókat vizsgálták-e, akik esetében nem fejlődött ki végig a betegség, de ezek a személyek is pont ugyanolyan veszélyesek lehetnek környezetükre nézve.

A nagyvilágban is egyre több forrás erősíti meg a szemek, és a kötőhártya védelmének fontosságáról. A Journal of Medical Virology folyóiratban megjelent tanulmány szerint minden 30. Kínában jegyzett Covid-19-cel fertőzött beteg közül 1-nél komoly kötőhártya-gyulladás alakult ki, ami elsődlegesen arra utal, hogy az adott illető a szemkörnyék befertőződésével kapta el a koronavírust.

A JAMA Ophtamology is hasonló észrevételekről adott hírt, mely szerint a kínai Hubei tartományban „hivatalosan is igazolt” koronavírusos betegek közül nagyon soknál tapasztaltak „szemlencse rendellenességeket”. Ezek a panaszok sűrű váladékozásban és a szem viszketésében mutatkozott meg, ami a kötőhártya-gyulladás igen jellemző tünetei.

Továbbá a CNN is leadott egy Washington-i ápolónőről szóló anyagot, amelyben az ápolónő beszámolója szerint a Covid-19 vírus kirobbanása után a koronavírus gyanús betegeknél igen gyakran előfordult a szem pirosságának és viszketésének problémája.

Mit csináljunk? Hogyan védhetjük meg magunkat ebből a szempontból?

– a szemet is, akár a kezeket, szappannal és vízzel kell megmosni, és egy tiszta törülközővel áttörölni, amelyet csak a szemünkhöz használunk.

– a szemüveget viselők este, vízzel és szappannal vagy alkohollal mossák és törüljék át a szemüvegüket.

– javasolt, hogy mindenki viseljen utcai védő szemüveget, és rendszeresen fertőtlenítse azokat.

Az orvosi kezelést adott esetben csak a szakorvosok végezhetik.

Tehát ha minél magasabb fokú biztonságot szeretnénk elérni a koronavírussal szemben, akkor próbáljunk meg a kezek, orr és száj védelme mellett a szemekre is nagyobb gondot fordítani.

Forrás: doctorulzilei.ro, American Academy of Ophthalmology

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek