HolotropikumA szakemberek figyelmeztetnek: a hideg időjárás súlyosbíthatja a gerincproblémákat!

A szakemberek figyelmeztetnek: a hideg időjárás súlyosbíthatja a gerincproblémákat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szakértők szerint ilyenkor télen a különböző gerincbetegségekkel, mint például szpondilózissal, porckorong-sérvvel küzdő személyek a hideg hatására felerősödő fájdalommal kell megküzdjenek.

Szpondilózis

A szpondilózis (spondylosis), vagy gerincmeszesedés, az életkor előrehaladtával az emberek nagyrészénél jelentkezik. A tünetek és a folyamat súlyosbodása egyénenként változik, függ az egészségügyi állapottól is. A panaszokat nem a csontok elváltozásának mértéke, hanem azok helyzete határozza meg.

A nyaki spondylosis az ülő életmód következtében napjainkban egyre több embert érint. Társulhat hozzá fejfájás, szédülés, végtagzsibbadás, járási nehézség, reflexkiesés, de akár látási probléma is.

Porckorongsérv

Tízből nyolc ember szenved deréktáji fájdalomtól, és minden ötödik ember végtagba kisugárzó fájdalomról számol be. A nyaki porckorongsérv esetében a fájdalom a karokba sugárzik ki, a háti porckorongsérv pedig a lábakba, derékba, de ez utóbbiak száma elenyészőbb.

A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el. A porckorongban lévő kocsonyás mag víztartalma az évek során csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból. Legtöbb esetben egy hosszas folyamat eredményeképpen alakul ki a porckorongsérv, például helytelen testtartás, többszöri sérülés, hideg hőmérséklet, fizikai megerőltetés stb. által.

Kyposis

A háti kyposis esetében a vállak előre esnek, a mellkas izmai zsugorodnak, a lapocka izmai legyengülnek. A mellkas izmainak megrövidülése következtében a légzési funkció romlik, a hajlított testtartás miatt a hasüreg is összenyomódik. A kyposis vagy más néven hanyagtartás, rendszeres tornagyakorlatok és aktív izomerő segítségével korrigálható.

Lumbágó

Az egyik leggyakoribb betegség, élete során szinte mindenki érzett már erős, hasító derékfájdalmat. Mindkét nemet érinti a 30-60 éves korosztályra jellemző. A gerinc izmai és szövetei egy bizonyos mikrosérülés következtében begyulladnak, és ez okozza a lumbágót. Ezt kiválthatja a csigolyák közötti ízületek kopása, vagy a csontritkulás miatt bekövetkező törés.

Discopathia

Több porckorong sorvadását jelenti, a tünetek attól függnek, hogy a gerinc mely szakaszán alakul ki a degeneráció. 30 éves kor felett a gerinccsigolyák közötti porckorongok fokozatosan megváltoznak, a belső kocsonyás mag kisebbé válik, ezért a gerinc rugalmatlanná válik. A csigolyák közötti porckorong lelapulása, elfajulás a discopathia. Fizikai megterhelés, az ülőmunka, de hormonális, genetikai vagy anyagcsere problémák is fokozhatják az elváltozást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek