Mi az élet? Különböző pillanatok egymásutánisága, vagy valami több? Pillanatok sorozata, melyeket egymástól függetlenül egyik percről a másikra élünk meg, avagy sokrétű összefüggések komplexuma, amely létünket körvonalazza? A híres spiritualista és orvos, Deepak Chopra, már régen felfedezte, hogy minden, ami a jelen pillanatban történik velünk az nem más, mint mentális szinten hozott múltbeli döntéseink terméke.

siker

1994-ben megjelent egy könyve „A siker 7 spirituális törvénye” címmel, ebben az élet azon alapelveit taglalja, melyek alapján úgy tudjuk igazítani lelkünk különböző aspektusait, hogy minél teljesebb életet élhessünk, összhangban az természet törvényeivel. Ebben a könyvben Deepak tökéletesen mutatja be a keleti filozofikus felfogásokat – a karmát – és a nyugati koncepciókat egyaránt– a minimális erőfeszítés törvényét.

1. A Karma törvénye

Minden, általunk véghezvitt tettnek van egy bizonyos energetikai töltete, amely hasonló erőként fog visszatérni hozzánk. Azok a tettek, amelyek másokat boldoggá és sikeressé tesznek, hozzájárulnak a saját boldogságunkhoz és sikereinkhez is.

Hogy működik?

A karma fogalma sok vallás és kultúra közös pontja, az „Amint vetsz, úgy aratsz” talán a legjobb kifejezője ennek a törvénynek. Mikor úgy érzed, igazságtalanul bántottak vagy kisemmiztek, jóleső érzés arra gondolni, hogy majd valamikor ők is megkapják ugyanazt. Mindennek ellenére nem tesz túl jót az sem, ha túlzottan a karma törvényére alapozva mindenért saját magad próbálod okolni és mindent irányítani próbálsz. A legjobban úgy lehet együttműködni ezzel a törvénnyel, ha minden pillanatban megpróbálod kihozni magadból a maximumot és mindent, amit teszel, azt pozitív tudattal, szeretettel tedd. És ugyanakkor azt is meg kell értened, hogy ezek nem mindig ugyanolyan formában fognak visszatérni hozzád.

2. A legkisebb erőfeszítés törvénye

Annyit jelent, mint elfogadni az embereket, helyzeteket és eseményeket úgy, ahogy azok vannak, úgy, ahogy azok történnek. Felelősségteljesen szembenézni az adott helyzettel és problémával, anélkül, hogy másokat vagy magunkat hibáztatnánk azokért. Lemondani arról az igényről, hogy mindenáron megértessük és érvényesítsük nézőpontunkat

Hogy működik?

Chopra szerint minden probléma egy lehetőség csírája és minden mag egy egész erdőt ígér. A kihívás abban rejlik, hogy sok mag lehet egy fájdalmas pillanat, amelyet nem szeretnénk megélni, amelyet szeretnénk elkerülni. A törvény elfogadásának kulcsa abban rejlik, hogy el tudjuk fogadni azt a valóságot ahol bármi történhet, és ahol a kellemetlen helyzetek és a szenvedés legtöbbször a fontos élettapasztalatok elöljárói. Elfogadni, felelősséget vállalni és védtelennek maradni – ez a törvény lényege.

3. A tiszta lehetségesség törvénye

Teremts minden nap lehetőséget arra, hogy csendben, saját belső nyugalmadban tudj lenni. Érezd meg a természet elemeinek tökéletes intelligenciáját, tisztítsd meg tudatod. Kerüld az ítélkezést, ne minősíts másokat. A törvény szerint mindannyian maga vagyunk a tiszta tudat, illetve „a tudat annyit tesz, mint tiszta lehetségesség”, ez minden lehetőség, teremtés és végtelen kreativitás mezője.

Hogy működik?

Nagyon nehéznek tűnik egy nyugtalan, zavargó világban megtalálni a belső békét, de mégis rengeteg elégtétellel bír. Ha lehetőséged nyílik egyszer magadba nézni és megismerni saját, tiszta tudatod, már úton leszel a lelki siker felé.

4. Az ajándékozás törvénye

A nagylelkűség egy másik olyan elv, melyet minden vallás nézetei közt megtalálunk. Mégis, sokan vannak, akik a nap végén nincsenek tudatában a bőkezűség formáló hatásának, pedig az adakozás által nagyobb jutalomban részesülnek, mint ahogy azt valaha gondolták volna.

Hogy működik?

Ajándékozz meg ma valakit. Bárkit. Egy bókkal, egy mosollyal vagy egy virággal. A másoktól kapott ajándékot pedig fogadd hálával. Azonosulj a törvénnyel azáltal, hogy gondoskodást, ragaszkodást, megbecsülést és szeretetet adsz és fogadsz.

5. A szándék és vágy törvénye

Minden szándékban és vágyban egyszerre ott van a teljesülés hogyanja és eszköze is. Készíts listát azokról a dolgokról, amikre vágysz. És higgy ezekben, még akkor is, amikor nem úgy tűnnek a dolgok, ahogy elképzelted. Mert abból is tanulni fogsz.

Hogy működik?

Chopra egyik alap meggyőződése az, hogy ahhoz, hogy változás álljon be az életedbe, új esélyt kell adnod belső ösztöneidnek. Meg kell tanulnod nem kétségbe vonni saját ösztöneid és meg kell tanulnod nem háttérbe szorítani lelked akaratát mások véleményével szemben. Az első lépés afelé, hogy valóra váltsd álmaidat, az az, hogy megálmodd azokat az álmokat.

6. Az elkülönülés törvénye

Engedd meg magadnak, hogy az légy, aki. Engedd meg másoknak is, hogy azok lehessenek, akik. Ne erőltesd és ne keresd görcsösen a megoldásokat – engedd, hogy azok maguktól jöjjenek. A bizonytalanság néha szükséges a szabadság felé vezető úton.

Hogy működik?

Nincs annál frusztrálóbb és haszontalanabb az életben, mint megpróbálni irányítani másokat. Ha nincsenek elvárásaid másokkal szemben, akkor magadat is felszabadítod az elvárások alól.

7. A Dharma, avagy az „Élet céljának” törvénye

Keresd meg az igazi önmagad. Fedezd fel saját, egyedi tehetségeid, mert van, amire csak te vagy képes. Kérdezd meg magadtól: „Hogyan tudnám legjobban szolgálni az emberiséget a tehetségem és képességeim által?”. Nem tesz boldogabbá semmi és nem hoz nagyobb bőséget számodra, mint képességeidet használva szolgálni másokat.

Hogy működik?

Ez a törvény a következőképpen egyszerűsíthető le: „Mi az én életem célja?”

Egyed Zsuzsanna

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.