KuriózumA siker kulcsa - ezzel az egyszerű stratégiával akár 42%-al növelheted a...

A siker kulcsa – ezzel az egyszerű stratégiával akár 42%-al növelheted a sikereid esélyeit!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha az élet bármely területén sikereket akarunk elérni, akkor ahhoz első körben célokat fogalmazunk meg.

Ha a konyhát akarod felújítani, akkor reggel nem egy csavarkulccsal a kezedben ébredsz, és már látsz is neki a kagyló szétszerelésének, hanem tervet készítesz. Ugyanígy, ha bevásárolni készülsz, listát készítesz a beszerezendő dolgokról. Ha valami jó ötlet jut az eszedbe, lejegyzeteled a gondolataidat.

Amint láthatjuk a céljaink, terveink, gondolataink papírra vetésének óriási hatalma van.

Dr. Gail Matthews, a kaliforniai Dominican University pszichológiaprofesszora által végzett kutatás eredményei is azt támasztják alá, hogy valóban erő lakozik a terveink leírásában. A kutatást egy csoportnyi 23 és 72 év közötti résztvevővel végezték. A résztvevők foglalkozásai egészen széles skálán mozogtak: volt közöttük zenész, befektető, tanár, művész, bankár és ügyvéd is.

Dr. Gail két csoportra bontotta a résztvevőket: az egyik csoportba tartozó személyeknek papírra kellett vetniük a terveiket, míg a másik csapat tagjai nem. Az eredmény egészen meghökkentő volt: 42%-al nagyobb az esélye annak, hogy elérd céljaidat, ha azokat papírra veted.

Egyszerű és jelentéktelennek tűnő dologról van szó, ám ahogyan a tudományos kutatás is bizonyította, nagy erő lakozik benne. De hogyan építhetjük be ezt az apró szokást az életünkbe és egyáltalán hogyan működhet, hogyan hozhat változást az életünkbe a terveink, céljaink puszta leírása?

Így fogj hozzá:

1. Listázd a legjobb ötleteidet

Állíts be egy stopperórát 15 percre és listázd a legjobb ötleteidet, legnagyobb álmaidat és azokat a terveket, amelyek a legnagyobb lelkesedéssel töltenek el. Gondolkodj el azon, hogy miket vagy hajlandó feláldozni ezek megvalósításáért? Az életedben miket szeretnél megjavítani, átalakítani, meggyógyítani? Milyen dolgokat akarsz megtapasztalni, átélni és felfedezni?

2. Tudatosítsd az álmaidat

Nézz végig a listádon, mert biztos, hogy lesz egy-két olyan tétel, amelynél a szokásosnál nagyobbat fog dobbanni a szíved. Na ezek közül válassz ki kettőt és mindkettő esetében próbálj válaszolni a következő kérdésekre:

  • Miért olyan fontos ez számodra?
  • Milyen változást fog ezek beteljesülése okozni az életedben?
  • Hogyan fog hatni az anyagi, érzelmi, lelki és kreatív helyzetedre?
  • Kiknek okozhatsz jót, ezen céljaid elérésével?

Mindegyik válaszodat vesd papírra. És összegezd, mert ez fog motiválni. Ezek a válaszok fogják az „üzemanyagot” jelenteni számodra a céljaid elérése során.

3. Itt az ideje dönteni

Egyszerre egy céllal foglalkozz. Válassz ki egyet és teljes elméddel arra koncentrálj. Meg kell tanulnod összpontosítani a figyelmedet, mert csak így jutsz előrébb az álmaid elérésében. Tégy meg minden tőled telhetőt, és ha kell, hozz áldozatokat.

4. A célodat tedd mérhetővé, specifikussá és működőképessé

A nagyobb cél elérése érdekében apró lépésekre kell bontanod a hozzá vezető utadat. Például ha író akarsz lenni akkor határozd el, hogy „minden nap írok 30 percet és így karácsonyra elkészül a könyvem” vagy ha meg akarod menteni a házasságodat, akkor „ebben a hónapban minimum háromszor ellátogatunk a párterapeutához”

5. Ha idáig eljutottál, akkor nevezd meg az első három lépést, amely mentén elindulsz

Melyik az a 3 kezdő lépés, amely segítségével elindulhatok a céljaim megvalósítása felé? Nem kell egyből óriási teljesítményeket elérni, apróban kell kezdeni és fokozatosan növelni a tettek számát és nagyságát. Külön figyelj arra, hogy minden teljesített kis lépés után dicsérd meg magad, mert végül is egy lépéssel közelebb kerültél a célodhoz.

Mindezek fényében ugye nem is tűnik olyan furcsa ötletnek naplót vezetni a terveinkről és céljainkról? Láss neki még ma!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek