KuriózumA rejtélyes Bermuda-háromszög

A rejtélyes Bermuda-háromszög

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Földünk tele van olyan helyekkel, amelyek minden fantáziával felvértezett embert megmozgatnak, gyakran sóhajtozva emberfeletti erőket, természetfeletti erőket, vagy tisztán csak megmagyarázhatatlan erőket, eseményeket.

Egyik ilyen kétes hely a Bermuda-háromszög, mely hosszú idők óta nyújt táptalajt vitáknak, cáfolatoknak, magyarázatoknak, de mindeddig leginkább csak próbálkozásoknak.

Földrajzilag a háromszöget Miami, Puerto Rico, és Bermuda szigete adja rajzolja, amely közel 1 millió km2 területen fekszik, meglehetősen heves és szélsőséges időjárással. A hirtelen kialakuló viharok miatt az itt áthaladó Golf áramlat felelős, mely a Föld más pontjain is jellegzetes, heves viharokat okoz meleg vize miatt. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a közelben található az amerikaiak által nagyon jól ismert hurrikánbölcső, azaz a hely, ahol a pusztító erejű hurrikánok születnek (szintén a Golf közbenjárásával).

Nincs lehetőségünk felsorolni, hogy hány és hány rejtélyes eset történt már ezen a területen, de az biztos, hogy több, mint amennyi le van írva és el van mondva. Többször is tűntek el hajók, repülők legénységükkel együtt, mások néha előkerültek, esetleg holtan vagy furán összezavarodva. Néhány rejtélyes, megmagyarázhatatlan esetet azonban feljegyeztek az újkor krónikái, amiket többször is hangoztatott szerte a világon a sajtó:

1918-ban eltűnt a Cyclops nevű szállítóhajó, amely az Amerikai Egyesült Államok tulajdonát képezte. A fenevad 19.000 tonnás volt, és soha többé nem került elő sem a roncsa, sem a legénysége.

1872-ben a Dei Gratia nevű hajó New Yorkból indult Gibraltár felé, de a háromszög területén azt vették észre, hogy velük szembe úszik a Mary Celeste nevű jármű. A rejtélyes ebben az, hogy a hajó egy hónappal a Dei Gratia előtt indult útnak, de röviddel az indulás után eltűnt. A kapitány nem tudott rádiókapcsolatot felvenni a Mary-vel, ezért csónakon átküldött pár matrózt, de azok legnagyobb csodálatára a hajón egyetlen árva lelket sem találtak – még halottakat sem.

Nem csak hajók tűntek el a térségben. A 19. Repülőrajban szolgáló Avenger típusú gépből egyenesen 5 darab tűnt el nyomtalanul, valamint a keresésükre indított hidroplán is. Érdekesség, hogy az egyik repülőgép roncsait később a Szaharában találták meg.

A cáfolatok ma már semmit sem érnek. A Bermuda-háromszög rejtélye mélyen beitta magát az emberek elméjébe, és hiába lapátolnak a tudósok, vagy áltudományos emberek ésszerű magyarázatokat adva. Olyan sok hasonló eset előfordult már, hogy hinnünk kell a legendákban?

Bizonyos esetekre ugyan tudtak ésszerű magyarázatot adni, sőt, a Cyclops roncsait is megtalálták Norfolk közelében, 1947-ben, de a Szaharában található roncsokra, és egy sor egyéb esetre még így sincs elfogadható, hihető megoldás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek