HolotropikumA rákkutatás tudományos eredményei

A rákkutatás tudományos eredményei

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mivel a daganatos elváltozások vezető halálokként szerepelnek a népesség körében, ezért minden olyan információ, kutatás vagy gyógymód, amely ezzel kapcsolatban születik nagy érdeklődést kelt. Eddigi rákkal kapcsolatos bejegyzéseinkben igyekeztünk egy holisztikus nézőpont bemutatására, amely figyelembe veszi a daganatos elváltozások kialakulásának lelki okait. Minden betegség esetében, habár számunkra úgy tűnik, nem csak ok-okozati összefüggések vannak, hanem a tudomány számára eddig feltáratlan folyamatok is.

Mai írásunkban olyan kutatásokat ismertetünk, amelyek a rákkutatás tudományos szempontból elismert újdonságai.

kutatas

Mellrák

A legújabb kutatások alapján a betegség legyőzésében kulcsfontosságú szerepet a daganat fenotípusa fog játszani. A 29 genetikai „minta” felfedezése lehetőséget nyitott az onkológusok számára, hogy megmondják melyik daganat típus számára szükséges kemoterápia és melyik igényel sebészeti beavatkozást. Ennek a felfedezésnek a gyakorlatba ültetése előreláthatólag 2-3 évet vesz majd igénybe. Egy új gyógyszer is nagy reményeket kelt azon paciensek számára, amelyek daganat típusa a BRCA1 vagy BRCA2 géneket tartalmazza. Ez a gyógyszer a daganatos sejtekre hat összezsugorítva azokat.

Bőrrák

A bőrrák időbeni diagnózisa jelentős mértékben befolyásolja a gyógyulást. Kanadai kutatók egy olyan orvosi műszert fejlesztettek ki (verisante aurora), ami segítségével képesek felfedezni a daganatot a kezdeti stádiumban. A gép fénynyalábokat használ, nem invazív módszer és segíti az anyajegyek szűrését. Jelen pillanatban csak Kanadában használható a gép.

Tüdőrák

A tüdőrák egyes típusaiban kimutatható egy bizonyos, a tudósok által AKL-nek nevezett genetikai mutáció. Egy új gyógyszert engedélyeztek az előrehaladott stádiumban levő tüdőbetegek számára, akiknél fellelhető ez a mutáció. A tanulmány eredményei szerint a gyógyszeres kezelés e betegeknél 57 százalékkal csökkentette a daganat volumenét.

Vastagbélrák

Egy új szűrővizsgálat áll rendelkezésre a vastagbél daganatos betegek számára: a flexibilis szigmoidoszkóp segít a polipok felfedezésében és eltávolításában. Ez a hajlékony, kis kamerával ellátott műszer, időben felfedezve az elváltozást, 43 százalékkal csökkentette a vastagbél daganatos betegek elhalálozását.

Petefészekrák

Kanadai kutatók és köztük a Brit Kolumbia Rákkutató Intézet csapata arra a következtetésre jutott, hogy leggyakrabban a petefészekrák a méhkürtből indul ki. A csapat úgy ítéli, hogy a petefészekrák előfordulási aránya jelentősen csökkenni fog, amennyiben a hiszterektómia és méhkürt elzáró műtétek során a méhkürtöket is eltávolítják. Ugyanez a csapat mutatta ki, hogy minden öt esetből egy a petefészekrák egy genetikai mutációhoz kapcsolódik. Ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben egy hozzátartozónál petefészekrákot mutattak ki a közeli női hozzátartozók szükséges lenne a mutáció genetikai szűrése. A magas rizikóval rendelkező nők profilaktikusan a petefészek és a méhkürtök eltávolítását is választhatják. Abban reménykednek, hogy ezzel a két megoldással az elkövetkezendő 20 évben felére csökken a petefészek rákos elváltozásainak az aránya.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek