KuriózumA pszichológusok figyelmeztetnek: a mentális egészség fontosabb, mint a karrier!

A pszichológusok figyelmeztetnek: a mentális egészség fontosabb, mint a karrier!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A munkakörnyezet, ahol az emberek nagyrésze dolgozik, egy veszélyes csapda, ahol mint a robotok vagy gépek, hajtunk azért, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, megtartsuk az állásunkat, és sikeresnek ítéljenek meg.

A pszichológusok figyelmeztetnek: a mentális egészség fontosabb, mint a karrier!

A világ minden táján az emberek túl sokat fizetnek a “sikerért”, bizony képesek vagyunk ráfizetni arra, hogy a társadalom azt mondhassa, hogy “ez egy sikeres ember”. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a depresszió “globális válsággá nőtt”, az emberek nagyrésze addig dolgozik, amíg “ki nem ég”.

A munka büszkeség, a minél több munka még nagyobb büszkeséget von maga után, úgy gondoljuk, hogy az az igazán értékes ember, aki reggeltől-estig dolgozik. Attól félünk, hogy, ha nem dolgozunk eleget, akkor jellemtelennek tartanak minket.

És mindezek után azon csodálkozunk, hogy miért nevezik a “szorongások korának” ezt az időszakot, amelyben élünk?

Az emberek szeretnek keményen dolgozni, mivel a jól elvégzett munka, a megfelelően elvégzett feladat a büszkeség érzését kelti. A munka adja meg az identitás és a teljesítmény érzését, az teszi lehetővé, hogy egyre feljebb és feljebb lépjünk a társadalom ranglétráján.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság arra figyelmeztet, hogy a kedvezőtlen munkakörülmények, a kollégákkal és a főnökkel való kapcsolatok, a túl sok felelősség miatt érzett nyomás veszélyezteti a testi és lelki egészségünket.

Ráadásul az emberek gyakran nem ismerik fel, hogy óriási nyomás nehezedik rájuk mindaddig, amíg nem jelentkeznek az első testi tünetek.

Az alábbi három fontos lépés segítségével csökkenthető a munkahelyi stressz:

1. Egészség nélkül nincs “siker”

A fizetés, a bónuszok, a státusz vagy a keservesen megszerzett pénzből vásárolt dolgok soha nem adják vissza az egészséget. Például, ha egy olyan cégnél dolgozunk, ahol munkahelyi ebédet is adnak, de cserében túlórázni kell, vagy a szabadidőben is válaszolni kell az e-mailekre, akkor jobb, ha visszautasítjuk az ilyen ajánlatot. Semmi sem értékesebb, mint az egészség.

2. Sokkal hatékonyabb lesz a munka, és hosszabb ideig leszünk egészségesek, ha meghúzzuk a határokat!

A siker érdekében alakítsuk ki a saját munkatempónkat, csak magunkkal szemben legyenek elvárásaink, és azokhoz igazodjunk. Fordítsunk elég időt a pihenésre, az alvásra, a kikapcsolódásra. A kutatások azt mutatják, hogy a határok és a célok pontos meghatározása a munkarendben nagyobb hatékonyságot és termelékenységet biztosít.

3. Gondoljunk arra, mit hagyunk hátra

Senki nem jön el a temetésünkre csak azért, hogy arról beszéljen, milyen gyorsan tudtunk válaszolni az e-mailekre, vagy mennyire lenyűgöző volt a LinkedIn profilunk. Ne úgy tekintsünk az életre, mint árucikkre, amit minél több pénzért kell “megvásároljunk”, inkább fogadjuk úgy, mint egy csodálatos élményt, éljük örömmel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek