KuriózumA pletykálkodás, annak a jele, hogy te is öregszel, még ha fiatal...

A pletykálkodás, annak a jele, hogy te is öregszel, még ha fiatal is vagy!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A pletykálkodás gyakori és nemcsak bosszantó, de néha még helyrehozhatatlan kárt is okozhat. Ugyanakkor nem csupán információ és nem is szokványos beszélgetés, mert ezt általában azzal a szándékkal mondjuk, hogy becsméreljünk és megkárosítsunk egy másik személyt. Időnként jóindulatú megjegyzésnek is tűnhet, de általában embertársunk támadására követjük el.

Az okok, amelyek miatt az emberek nagy érdeklődést mutatnak mások személyes vagy szakmai élete iránt, különbözőek lehetnek és között találjuk az elfoglaltság hiányát, a másokkal való összehasonlítás szokását, az irigységet és a bosszúvágyat, azt, hogy képtelenek vagyunk megoldani vagy elfogadni egy bizonyos helyzet, az alacsony önértékelést és alacsonyrendűség érzését is.

„Fiatal korunkban tele vagyunk energiával, nagy álmaink, céljaink, motivációnk és bizalmunk van az életben, a sikerben. Azért vagyunk ilyenek, mert még nem vagyunk teljesen megfertőzve a körülöttünk élők véleményével, negativizmusával, perfekcionizmusával, a kritikával, a bizalmatlansággal és az intoleranciával. Ahogy öregszünk, a megoldatlan problémák miatti frusztráció előkészíti a pletykálkodás kockázatát. Mint ilyen tehát azt mondhatjuk, hogy a pletykálkodás inkább az öregség jele. Ha a pletykáló még fiatal, akkor elmondhatjuk róla, hogy érzelmileg idős.”– magyarázza Laura Maria Cojocaru pszichológus, a INLPSI elnöke és alapítója.

Ahhoz, hogy kiléphessünk ebből az ördögi körből, a szakemberek az alábbiakat ajánlják számunkra:

1. Fogadjuk el és értsük meg, hogy a pletyka forrása legtöbbször megoldatlan érzelmi sebet takar.

2. Ha te vagy az, aki kísértésbe esnél a pletykálkodásra, akkor igyekezz olyan dolgokkal kitölteni az fölösleges szabadidődet, amelyek hasznosak a személyes fejlődésed szempontjából, és keresd meg a módját az érzelmi sebeid gyógyítására.

3. Amikor mások pletykálnak rólad, változtass témát és irányítsd a vitát pozitív és hasznos szempontokra.

4. Érezz hálát mindazokért az emberekért, akikkel találkozol az életben, mert mindenki a maga módján a te fejlődésedet segíti.

5. Mindig törekedj az érzelmi intelligenciád fejlesztésére.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek