BlogA papír forradalma

A papír forradalma

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Személy szerint sokat olvasok. Jót tesz a napi cikkírásnak is az ihlet, a szókincs, meg az életben is kevésbé tűnök bunkónak, ha három lányhoz három különböző dumával tudok odamenni. Az írást-olvasást azonban úgy tűnik sikeresen kezdi leváltani egy pár praktikus kütyü.

Sokáig azt mondogatták, hogy a számítógép megjelenésével az írásnak annyi, befellegzett. Igaz ugyan, hogy a cikkeimet én is már laptopon írom, és ide is mentem a jegyzeteimet, de írni azért messze nem felejtettem el, és szerintem nem is cserélte le egyik a másikat. Praktikussági és kényelmi kérdés az egész. Van amit kézzel kell írni, van amit nem érdemes. Valamikor fejben kellett tartanunk a legtöbb telefonszámot amit tárcsázni szerettünk volna, ma már nyilván nem szükséges. Ettől a memóriánk még megvan, csak épp mással terheljük.

Nagyon rövid idő alatt berobbantak a piacra az okostelefonok hatalmas képernyőikkel, az e-book olvasók, nameg a különböző pad-ek, tab-ok. Tény ami tény, csorog a nyálam utánuk, de azt sem tagadhatjuk le, hogy rendkívül praktikus kis ketyerék.

A mindenkori mikrotechnológiai király, azaz Japán, olyan szélsebesen tudja követni a trendet, hogy ma már bizonyos egyetemeken mindenki ingyen szolgáltatott iPad-el, Galaxy Tab-al dolgozik munkáin, ide menti adatait, innen hívja elő, és innen készíti prezentációt (lazábban csak prezi).

Mi tagadás, a valamikori robosztus és elegáns könyvtárak ma már igyekeznek modernizálni épületeiket, adatbázisukat, és egyre több számítógépet láthatunk a falaik között. Milyen lenne az a hely, ahová bemész, és a kütyüdet csatlakoztatva könnyen és egyszerűen lehívod amire szükséged van, és nem kell senki segítségét kérned, vagy te magad bóklásznod a sorok között?

Praktikusságról révén szó jegyezzük meg, hogy már az egyszerű e-book readerek is rendelkeznek wifi modullal, internet böngészési lehetőséggel, komoly adatbázissal, valamint speciális nyomdai festék megjelenítéssel, ami rendkívüli módon kíméli a szemet olvasás közben. Ezeken lehetetlen lenne játszani, filmet nézni, vagy bármi ilyesmit, de mégsem kell 5 könyvből 5-öt magunkkal vinnünk, ha épp el akarunk mélyülni egy témában.

Ugyanakkor ott vannak a padok, tabok, amik épp a readerekből elmaradó hiányosságokat pótolják, vagyis könnyen kezelhető felhasználást biztosítanak a média tartalmakhoz, olvasni prímán lehet rajta, viszont egyelőre a pénztárca az, amit igazán lemerít, és addig nem is veheti át a papír helyét, amíg ezen problémán valami igazán nagyot nem változtatnak.

Tényleg ez lenne a papír legfrissebb forradalma?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek