A legtöbb kórházból pontosan az az egy dolog hiányzik, ami a testi és lelki gyógyuláshoz szükséges: a harmonikus természetes környezet.

A steril, túlságosan szabályozott, életidegen, lelketlen környezet sokszor még csak ront a helyzeten, mint javítana.

Van azonban egy olyan ország, ahol szerencsére egy kicsit jobban belegondoltak abba, hogy mire lenne szüksége még a betegeknek a teljes gyógyuláshoz. Manapság egyre nyilvánvalóbb, hogy az érzelmi jólét mennyire fontos a testi gyógyuláshoz, hiszen test lélek nélkül nem létezik, és fordítva.

Norvégiában úgy gondolták, hogy nagyon fontos a szabadban eltöltött idő a gyógyuláshoz, éppen ezért kis faházakat állítottak fel egy erdős területen. Leginkább a fiatalokat célozta meg ez a projekt, figyelembe véve, hogy mennyivel gyorsabban gyógyultak a páciensek, ha engedték, hogy fák között játszanak, sétáljanak.

Az ország két legnagyobb kórháza a Friluftssykehuset Alapítvány jótékonysági szervezetének segítségével létrehozta a Friluftssykehuset néven ismert kültéri ápolóhelyiségeket. A Snøhetta építészeti céggel együttműködve alakították ki azokat a test-, és lélekbarát tereket, amelyek a betegek gyógyulását nagyban elősegítik.

A friluftssykehuset szó jelentése a norvég friluftsliv (a természetben töltött idő fontossága) és a sykehus (kórház) szó összevonásából származik. Az első ilyen helyet a legnagyobb norvég kórház, az Osloi Egyetemi Kórház közelében lévő erdőben építették fel. A másik épület egy tó közelében található egy lombhullató erdőben, a Sørlandet Kórház közreműködésével Kristiansandban, Norvégia déli részén.

“A betegek kórházon kívüli juttatása segít ellazulni és megtalálni a szükséges erőt a gyógyuláshoz” – mondja Maren Østvold Lindheim, az oslói kórház gyermekpszichológusa. “A természet közelsége a remény érzését kelti bennük: sokkal több energiájuk van, reménytelibbek és kreatívabbak”.

Az ötlet nem új, hiszen az utóbbi időben a japán kormány bevezette a shinrin yoku vagy az „erdei fürdés” fogalmát, arra ösztönözve az embereket, hogy az ország nagyszerű erdős területeit használják terápiás céllal.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.