KoktélA nő feltalált egy eszközt, ami segíthet azoknak a gyerekeknek és idős...

A nő feltalált egy eszközt, ami segíthet azoknak a gyerekeknek és idős embereknek, akiknek nehézséget okoz a lépcsőzés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ruth Amos a 30-as évei elején járó brit vállalkozó, mérnök és édesanya, aki alig 15 éves volt, amikor megtervezett egy olyan eszközt, ami segíthet azoknak a gyerekeknek és idős embereknek, akiknek nehézséget okoz a lépcsőzés. A teljesen mechanikus speciális kapaszkodó, ami a StairSteady nevet kapta, a nő teljes életét megalapozta.

Bár korábban ügyvéd szeretett volna lenni, a találmánya ráébresztette, hogy más utat kell választania az életben. A motivációt egy tanárától kapta, aki megkérte, hogy tervezzen egy olyan segédeszközt az édesapjának, aki stroke-ot kapott, amivel biztonságosan közlekedhet a lépcsőn.

Most, évekkel később Amos találmánya elterjedt a piacon, Nagy Britanniában és Európában is kapható, sőt, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is engedélyezték a forgalmazását.

Fotó: Ruth Amos

„A súrlódás és a gravitáció segítségével működik” – mondta találmányáról Amos a The Epoch Times-nak. „Egy egyszerű zárszerkezettel működik. Magad előtt tolhatod a rudat, ráhelyezheted a testsúlyodat, rögzíted a helyén, és máris fel-alá közlekedhetsz vele a lépcsőn abban a biztos tudatban, hogy a szerkezet támaszt nyújt közben.”

A StairSteady úgy lett megtervezve, hogy bármilyen korlátra felszerelhető legyen, és egyszerű legyen a használata. A nő szerette volna piacra dobni a találmányát, ezért néhány évet kutatással és fejlesztéssel töltött, miközben befejezte a középiskolát.

„Korábban még soha nem vezettem vállalkozást, így elég sok időbe telt, mire rájöttem, hogy kell ezt csinálni” – mondta.

Fotó: Ruth Amos

Eleinte mindössze 1200 fonttal kezdett bele a projektbe, és szülei ebédlőasztalánál dolgozott. Egyszerre 10 megrendelést fogadott el, elkészítette a fogózókat, és eladta azokat. Ahogy a találmányának híre ment, egyre több megrendelést kapott, és segítségre volt szüksége, mivel az iskolának nem volt megfelelő felszerelése, amivel dolgozhatott volna. Szerencsére megkapta a szükséges segítséget.

„Nagyon hálás voltam, amikor bemutattak egy helyi gyártó cégnek, ahol hozzáférést biztosított számomra a szerszámaikhoz és a gyárukhoz” – magyarázta. Azt is elmondta, hogy a találmánya az évek során jó néhány változtatáson átesett a gyártási költségeket figyelembe véve, de még mindig nagyon hasonlít a prototípusra.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a StairSteady nem egyszerűen egy olyan termék, amit csak úgy legyárthatnak és dobozba tehetnek. „Sok ügyfelünk kiszolgáltatott, szóval gondoskodnunk kell róla, hogy ezen az úton is gondoskodjunk róluk” – magyarázta.

Fotó: Ruth Amos

A StairSteady-nek sokféle felhasználója van, köztük mozgásképtelenséggel küzdő gyerekek és felnőttek, túlsúlyos és idős emberek egyaránt, és Amos azt tartja a legfantasztikusabbnak, hogy látja, milyen változásokat hoz a találmánya az emberek életébe.

„Néhány ember számára ez egy olyan választás kérdése, hogy eladja az otthonát és elköltözik, vagy a StairSteady-t használja és továbbra is az otthonában maradhat” – mondta.

Amos azt is elárulta, hogy sok pozitív visszajelzést kap, sokszor videókat is, amint gyerekek használják a találmányát. De ő maga is megmutatta totyogó korban lévő gyerekének, hogy kell használni a különleges kapaszkodót, és az erről készült videót a közösségi médiában is megosztotta.

Amos számtalan díjat is elnyert a találmányával, és egy YouTube csatornát is vezet, ahol segít valóra váltani gyerekek találmány ötleteit, hogy megadja nekik azt a kezdeti segítséget, amire szükségük lehet „Majdnem nem lettem mérnök, és akkor lemaradtam volna egy olyan karrierről, amit nagyon szeretek” – mondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek