Több nő is érzi úgy magát rúzs nélkül, mint aki meztelenül indul el otthonról. Azonban ez a szépségápolási termék rengeteg veszélyt hordoz magában az egészségre nézve! A legutóbbi kutatások szerint ugyanis a rúzsban több olyan kémiai elem is megtalálható, amely ártalmas az izomzatra nézve, hormonzavarokat okozhat, illetve köszvényt is eredményezhet.

Fotó: Maria Morri

A fenyegető összetevők között ott vannak a parabének (konzerválószerekként használt adalékok, amelyek megtalálhatók a legtöbb kozmetikai termékben), metakrilátok és a kadmium – tájékoztat a Daily Mail, brit napilap.

A „fekete listán” utolsóként a triklozán nevű anyag szerepel, amelyet szintén tartósítószerként kevernek bele a rúzsokba, és amely megtámadhatja az izmokat, ezáltal pedig a szívet is – vélik a tudósok. Mi több, ez az adalék növeli a baktériumok ellenállóképességét az antibiotikumokkal szemben. Ugyanakkor kutatásokkal bizonyított, hogy szintén a triklozán blokkolhatja az izmokat az agy parancsaival szemben.

A kutatók ugyancsak a triklozánt tartják felelősnek a pajzsmirigybántalmak kialakulása miatt, valamint a meddőséget is ezzel hozzák kapcsolatba. A triklozántól ugyanis megnőhet a nők szervezetében a férfihormonok száma, ez pedig pattanásos bőrhöz, menstruáció-zavarokhoz és meddőséghez is vezethet.

A kozmetikumokat gyártó vállalkozások egyesülete máris reagált a kutatás eredményeire azt vallva, a megállapítások felháborítóak és irrelevánsak. A tesztelést ugyanis egereken, nem pedig embereken hajtották vére a tudósok. Az egyesület ugyanakkor azt is felhozta ellenérvként, hogy a kutatásban használt triklozán-mennyiség jóval túllépte a törvényesen megengedett mennyiséget, így a mellékhatások is természetesek – számol be a Daily Mail.

A veszély ott van a fogkrémben és a szappanban, deókban is

Talán a szakértők félelmei mégis túlméretezettek. És a kozmetikum-gyártók is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a felmérés eredményeit megcáfolják. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy ha egy nő élete során 1,5 kilogramm rúzst nyel le, már nem is olyan lehetetlen az, amit a kutatók nemrégiben megállapítottak! A triklozán ugyanakkor jelen van a fogkrémekben, szappanokban és deókban is – hívja fel a figyelmet a Daily Mail.

A Johnson&Johnson cég például kivonta az összes bőrápoló termékéből a triklozánt, a parabéneket és egyéb gyanús vagy veszélyes anyagokat. A parabének ugyanis felelősek lehetnek az emlőrákért vagy a hormonzavarokért.

A kozmetikumokban használt adalékok okozhatnak köszvényt is azáltal, hogy allergiás tünetet keltenek a szervezetben, amely hatására az antitesteket kezd termelni, önvédelemből, ezek pedig az egészséges szöveteket támadják meg, gyulladásokat eredményezve úgy a bőrön, mint a belső szerveken, beleértve a vesét is.

A tudósok szerint, azok a személyek, akik 16 év alatt már elkezdik használni a rúzst, nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint ahogyan azon nők is, akik 7 napból 7 alatt alkalmazzák ezt a szépségápoló terméket.vv

&nbsp

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.