A meditálás azonnal segít, hogy jobban érezzük magunkat

A meditálásban az a nagyszerű, hogy már az első percben érezhetjük jótékony hatását. Nem kell gyakorolni órákon keresztül, nem muszáj képzéseken részt venni, mi magunk elkezdhetünk kicsit lecsillapodni, befele fordulni, és ha ezt rendszeresen, legalább egy hónapon keresztül műveljük, akkor már nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy gondolkodásunkat, világnézetünket pozitív irányba tereljük, és meglássuk az élet szebb, naposabb oldalát is.

meditatio

1. Csökken a felgyűlt feszültség és a stressz

A meditálás sokat segít abban, hogy megszabaduljunk a sok baj forrásának tekintett stressztől. Ilyenkor a test és a lélek is pihenő-üzemmódba kapcsol át, az idegrendszer is megnyugszik, mivel csökkent a kortizol nevű stresszhormon termelődése.

2. Kevesebb idegeskedés

Egy 2009-ben végzett kutatás során a szakértők azt állapították meg, hogy azok, akik rendszeresen naponta néhány percre elmélyültek gondolataikba, figyeltek lelkük belső világára, sokkal kiegyensúlyozottabban éltek, reménytelibbek voltak, nem idegeskedtek annyit. Ilyenkor pár percre az agyunkat ki kell kapcsolni, a negatív gondolatokat el kell űzni. Csak annyi a dolgunk, hogy pihenjük és hagyjuk testünket is ellazulni.

3. Javul a testtartás

Aki szokott meditálni, annak egyenes a testtartása. Ez azért van, mert ahhoz, hogy a meditációnak jótékony legyen a hatása, fontos, hogy megfelelő pozícióban legyen a testünk. Idővel pedig, mikor nem meditálunk, hanem éppen dolgozunk, azt vesszük észre, hogy egyenes háttal ülünk a számítógép előtt, nem pedig görnyedten, mint korábban.

4. Odafigyelünk arra, hogy mit eszünk

A rendszeresen meditálók sokkal jobban ráéreznek arra, hogy mit kíván a szervezetük, milyen ételeket szeretnének fogyasztani. Javul a szaglásuk és az ízeket is sokkal intenzívebben érzik.

5. Csökken a fájdalomérzet

Szintén tanulmányok szólnak arról, hogy a meditáció segíthet a fájdalom csökkentésében. Például vannak, akik sikeresen megszabadultak a kellemetlen migréntől, vagy a hát- és derékfájástól.

6. Csökkenthető a magas vérnyomás

Vannak, aki arról számoltak be, hogy miután kipróbálták a meditálást, egészségesebbnek érezték magukat, és még a magas vérnyomásuk is lejjebb ereszkedett.

7. Érzelmi egyensúly kapunk

Meditálás közben az olyan ártó érzelmek, mint a féltékenység, gyűlölet, irigység, vagy falánkság hirtelen eltűnnek. Ezért is érdemes napi pár percig meditálni, egy próbát mindenképp megér.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top