HolotropikumA magány sokkal nagyobb veszélyt jelent az egészségre, mint az elhízás!

A magány sokkal nagyobb veszélyt jelent az egészségre, mint az elhízás!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban az emberek egyre magányosabb és elszigeteltebb életet élnek, ez pedig igen súlyos következményekkel járhat. Még ha nem is tulajdonítunk nagyobb jelentőséget a dolognak, egy idő után a saját bőrünkön is érezni fogjuk a tüneteket.

Nem csak lelki, de testi tüneteket is okozhat a magányosság, újabb kutatások szerint az elhízásnál is veszélyesebb lehet. A probléma óriási méretűvé duzzadt, derült ki American Psychology Association éves gyűlésén bemutatott tanulmányból.

Az elmagányosodás egyre nagyobb probléma lesz a világon, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a jelenség visszafordulna vagy megállítható lenne. Az Egyesült Államokban megközelítőleg 42 millió 45 év fölötti ember szenved a krónikus magánytól.

A negatív egészségügyi hatás kutatásával kapcsolatban Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young University kutatója és munkatársai két nagyon fontos elemzést végeztek. Az első kutatásban 300 résztvevő szerepelt, és 148 tanulmány alapján kimutatták, hogy a minőségi emberi kapcsolatok akár 50%-al is csökkenthetik a korai halálozás kockázatát.

Ezt már olvastad? A pszichogén halál 5 fázisa: lehet, hogy nem hallottál róla, de annál komolyabb betegség

A második tanulmányban 70 régebbi tanulmány eredményeit elemzik, és azt vizsgálják, hogy a társadalmi elszigetelődés, a magány és az egyedüllét hogyan befolyásolja a halálozási mutatót. Összesen 3,4 millióan vettek részt ebben a felmérésben, Ausztráliából, Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából. Mindhárom tényező nagyban befolyásolja a korai halálozási rátát, sőt, legalább olyan veszélyesek, mint az elhízás.

A magányosság a családi mintákat véve alapul örökletes is lehet, de közrejátszanak a jelenség kialakulásában a környezeti tényezők, és az elszigetelődés is. Az Egyesült Államokban az emberek inkább az individualizmust, a szabadságot, és az önállóságot értékelik, míg a világ más részein sokkal családcentrikusabbak az emberek.

Ahol több nemzedék együtt él, és számíthatnak egymásra, ott nem beszélhetünk nagymértékű elmagányosodásra. Az a kultúra, ahol csökken a társadalmi interakció, elmagányosodott egyéneket “termel”. Sokan használják az internetet a társadalmi kapcsolatok fenntartására, de az egyáltalán nem ugyanaz, mint a személyes jelenlét.

Ezt már olvastad? „A depresszió rákot okoz, a hús fogyasztása pedig megrövidíti az életet!” – véli a híres román „agyszobrász”

Ha az ember felismeri a magányosság tüneteit, jobb, ha minél hamarabb próbál visszailleszkedni a társadalomba, de ha egyedül nem megy, érdemes szakember segítségét kérni, mielőtt még súlyosabb következményei lesznek a dolognak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek