A magány sokkal nagyobb veszélyt jelent az egészségre, mint az elhízás!

Napjainkban az emberek egyre magányosabb és elszigeteltebb életet élnek, ez pedig igen súlyos következményekkel járhat. Még ha nem is tulajdonítunk nagyobb jelentőséget a dolognak, egy idő után a saját bőrünkön is érezni fogjuk a tüneteket.

Nem csak lelki, de testi tüneteket is okozhat a magányosság, újabb kutatások szerint az elhízásnál is veszélyesebb lehet. A probléma óriási méretűvé duzzadt, derült ki American Psychology Association éves gyűlésén bemutatott tanulmányból.

Az elmagányosodás egyre nagyobb probléma lesz a világon, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a jelenség visszafordulna vagy megállítható lenne. Az Egyesült Államokban megközelítőleg 42 millió 45 év fölötti ember szenved a krónikus magánytól.

A negatív egészségügyi hatás kutatásával kapcsolatban Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young University kutatója és munkatársai két nagyon fontos elemzést végeztek. Az első kutatásban 300 résztvevő szerepelt, és 148 tanulmány alapján kimutatták, hogy a minőségi emberi kapcsolatok akár 50%-al is csökkenthetik a korai halálozás kockázatát.

Ezt már olvastad? A pszichogén halál 5 fázisa: lehet, hogy nem hallottál róla, de annál komolyabb betegség

A második tanulmányban 70 régebbi tanulmány eredményeit elemzik, és azt vizsgálják, hogy a társadalmi elszigetelődés, a magány és az egyedüllét hogyan befolyásolja a halálozási mutatót. Összesen 3,4 millióan vettek részt ebben a felmérésben, Ausztráliából, Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából. Mindhárom tényező nagyban befolyásolja a korai halálozási rátát, sőt, legalább olyan veszélyesek, mint az elhízás.

A magányosság a családi mintákat véve alapul örökletes is lehet, de közrejátszanak a jelenség kialakulásában a környezeti tényezők, és az elszigetelődés is. Az Egyesült Államokban az emberek inkább az individualizmust, a szabadságot, és az önállóságot értékelik, míg a világ más részein sokkal családcentrikusabbak az emberek.

Ahol több nemzedék együtt él, és számíthatnak egymásra, ott nem beszélhetünk nagymértékű elmagányosodásra. Az a kultúra, ahol csökken a társadalmi interakció, elmagányosodott egyéneket “termel”. Sokan használják az internetet a társadalmi kapcsolatok fenntartására, de az egyáltalán nem ugyanaz, mint a személyes jelenlét.

Ezt már olvastad? „A depresszió rákot okoz, a hús fogyasztása pedig megrövidíti az életet!” – véli a híres román „agyszobrász”

Ha az ember felismeri a magányosság tüneteit, jobb, ha minél hamarabb próbál visszailleszkedni a társadalomba, de ha egyedül nem megy, érdemes szakember segítségét kérni, mielőtt még súlyosabb következményei lesznek a dolognak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top