A macskák olyant is látnak, amire az emberi szem nem képes

Egy új tudományos kutatás szerint a macskák olyan jelenségeket, dolgokat is képesek látni, ami az emberi szem előtt sosem jelenik meg.

macska-szeme

A szőrpamacsok például a virágok és azok szirmai körül úgynevezett pszichedelikus (tudatot kitágító) sávokat látnak, ugyanez a helyzet, ha egy repülő madarat figyelnek, azok szárnycsapásai mentén is észleli a macskák szeme ezeket a sávokat.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a macskák mellett a kutyák, és más állatok is képesek az UV-fényt érzékelni, amit az ember szintén nem lát.

Ronald Douglas, a Londoni Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint több olyan tárgy is van, amely UV-sugárzást bocsát ki, ezt pedig az állatok érzékelni tudják. A rénszarvas képes észrevenni a fehér hóban és fehér bundában sétáló jegesmedvét, az ultraibolya fénynek köszönhetően.

Több emlősről is kiderült, hogy képesek olyan színeket is érzékelni, ami az ember által látható színtartományon kívül esik. Ilyen állat például a sündisznó, a görény, a denevér és egyes rágcsálók is. A tudósok szerint a macskák azért érzékelhetik az UV-fényt, mert ezáltal képesek védeni a látásukat, hiszen például az embernek, ha az északi sarkra megy, muszáj fényvédő szemüveget hordania, mert az erős láthatatlan ultraibolya fény 15 perc elteltével komoly látáskárosodást okozhat.

Douglas szerint az ember szeme egy dologban mindenképp jó: mégpedig, hogy sok apró részletet képes tisztán megfigyelni. Valószínűleg ezért alakult ki a szemünkben az a szűrő, amely nem engedi be az UV-fényt, ha ez nem lenne, vélhetőleg sokkal homályosabban látnánk a körülöttünk lévő világot.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top