HolotropikumA Lyme-kór a világ népességének több mint 14%-át fertőzte meg, derül ki...

A Lyme-kór a világ népességének több mint 14%-át fertőzte meg, derül ki az új tanulmányból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az új kutatás most először próbálja pontosan feltárni, hogy hány ember szenvedett Lyme-kórban, és ez a világ népességének több mint 14%-át érintheti.

A BMJ Global Health című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány 89, a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos vizsgálaton alapul, és ez az első, amely globális szinten méri a Lyme-kórt okozó baktériumokkal szembeni antitesteket – mondta az NBC Newsnak Dr. Peter Krause, a Yale School of Public Health vezető kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

A leginkább veszélyeztetett demográfiai csoport az 50 év feletti, vidéken élő férfiak. A Lyme-kór Közép-Európában a legelterjedtebb, ahol a lakosok mintegy 21%-ának pozitív az antitest tesztje. Észak-Amerikában az arány körülbelül 9% volt. A Karib-térségben volt a legalacsonyabb az előfordulási arány, 2%.

A kutatók megállapították, hogy az elmúlt 20 évben nőtt a Lyme-kór aránya. A 2001 és 2010 közötti időszakban a vizsgált személyek 8%-ánál voltak antitestek, míg 2011 és 2021 között 12%-uknál. A tendencia valószínűleg az éghajlatváltozással és azzal magyarázható, hogy a szarvaskullancsok kedvelik a meleget és a páratartalmat. A nyarak is hosszabbak lettek (és a telek rövidebbek), és az emberek közelebb élnek az erdős területekhez.

„A 14%-os általános arány „nagy számnak tűnt (nekem)” – mondta Dr. Natalie Azar, az NBC News orvosi tudósítója a TODAY keddi műsorában.

Krause egyetértett, de nem volt teljesen meglepve.

„Ez nem olyan, mintha azt mondanánk, hogy ‘Ó, istenem, sokkal több a betegség, mint gondoltuk'” – mondta. „Ezek a számok egy kicsit magasabbak, mint gondoltam volna, de ez nem egy forradalmi felfedezés”.

Lyme-kór tünetei

Dr. Natalie Azar hozzátette, hogy a Lyme-kórral fertőzött emberek körülbelül háromnegyedénél jelentkeznek a sztereotip tünetek, ami megkönnyíti a korai felismerést. De azoknál, akik nem kapnak elég gyorsan kezelést, „kialakulhatnak ezek a hosszú, meglehetősen legyengítő tünetek” – mondta.

A Lyme-kór tipikus jelei közé tartozik az influenzaszerű megbetegedés és a vörös kiütés. „Ezután a betegek központi idegrendszeri tünetekkel, fáradtsággal, fejfájással vagy valódi, tényleges neurológiai hiányosságokkal szembesülhetnek.” Az is előfordulhat, hogy a betegnél jelentkeznek bizonyos tünetek, de nem alakul ki a jellegzetes kiütés.

A legextrémebb Lyme-kóros esetek hónapokig is eltarthatnak, és idegfájdalommal, szédüléssel, szívdobogással, légzési nehézségekkel és az arc egyik oldalának bénulásával járhatnak.

Hogyan előzhető meg a Lyme-kór

A Lyme-kór megelőzésére a legjobb stratégia a kullancscsípés teljes elkerülése. Mielőtt kimegyünk a szabadba, használjunk rovarriasztót, és kezeljük a ruházatot és a felszerelést permetrinnel. Viseljünk hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, és a nadrágot tűrjük be a zokniba. Kerüljük a magas fűvel borított erdős területeket, sétáljunk az ösvények közepén, és amikor hazatérünk vizsgáljuk át magunkat alaposan.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek