HolotropikumA Lyme-kór 8 figyelemfelkeltő tünete, amit már neked is ismerned kell

A Lyme-kór 8 figyelemfelkeltő tünete, amit már neked is ismerned kell

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Számos hatóság érzi úgy, hogy a Lyme-kór tömegesen alulértékelt probléma, és ezért is tud évről-évre növekedni a betegek száma.” – Marina Makous.

A Lyme-kór 8 figyelemfelkeltő tünete, amit már neked is ismerned kell
Lyme disease

Mi is a Lyme-kór?

A Lyme-kórt egy bakteriális fertőzés okozza, amelyet fertőzött kullancsok csípésével kaphatunk el. A Lyme-kór tünetei rendkívül széles skálán mozognak, és bármikor jelentkezhetnek a csípést követő 30 napban.

A Lyme-kórt azért is különösen nehéz diagnosztizálni, mert a baktériumok olyan állapotot produkálnak a szervezetben, amelynek tünetei más közönséges betegségek tüneteit reprodukálják. A Lyme-kór tünetei nagyon hasonlóak tudnak lenni a megfázás és a nátha tüneteihez.

A LymeDesease.org megállapította: „A Lyme-kóros pácienseket gyakran diagnosztizálják a krónikus fáradtság, izomszöveti betegség, szklerózis multiplex és számos már pszichiátriai betegség tüneteivel, beleértve a depressziót is. A gyakori téves diagnózisok következményeként és a tünetek nyilvánvaló ismétlése következtében a Lyme-kórt nem lehet egyszerűen felcímkézni.”

Az állapotot okozó baktériumok befolyásolják az agy és idegrendszert, a szívet, és az ízület és izomrendszert is.

Statisztikák

Az Amerikai Járványközpont adatai alapján a fertőzöttek száma 288.000 és 329.000 között mozog minden évben (becslések szerint).

2015-ben ezeknek 96 százalékát Lyme-kórként jelentették be a következő állakban: Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia, és Wisconsin.

A Lyme-kórt az összes kontinensen jelentettek már be, kivéve a Déli-sarkot. Magyarországon évente akár 240.000 új beteget is diagnosztizálhatnak, jelentős részük krónikus beteggé válik. Jelenleg a magyar lakosság közel 8%-a szenved krónikus Lyme-kórban.

A lyme kór 8 lehetséges jele

Mivel gyakran félrediagnosztizálják, a Lyme-kór pontos megállapításának feltételeként azt állapították meg, hogy észrevehetően meg kell különböztetni más egyéb betegségektől, de ez nem igazán vált be. Így direkt erre a kórra specializálódott orvosok magyarázták meg legjobban ezen betegség kockázatait.

1. Terjedés

A Lyme-kórt terjesztő kullancsfajok csak bizonyos élőhelyeken találhatóak meg. A Lymedisease.org a „fás és füves területeket” nevezi meg első számú élőhelyükként.

Így az ilyen területeken való szabadidős tevékenységek (pl. kempingezés) az elsődleges veszélyforrások.

2. Kullancscsípés

Mivel a kórt kullancscsípéssel lehet elkapni azt hihetnénk, hogy könnyű dolog észrevenni, hogy hol is történt a csípés, de nem az. Az oka, amiért a legtöbb ember egy ártatlan csípéstől megkapja a Lyme-kórt, az a csípés mákszemnyi mérete. A bogár nagyon kicsi mérete és a csípés fájdalommentessége miatt legtöbbször észrevétlenül marad, hogy megtörtént a baj.

3. Kiütés

A bőr „pirosas kiütése” nagyon jó jele lehet annak, hogy észrevedd megcsípett egy kullancs. A kiütés mértéke személyenként változik, de általában duzzadással jár, majd a későbbi szakaszokban egészen nagyra tud nőni a duzzadás.

Megállapították, hogy minden harmadik személynél nem alakul ki kiütéses panasz.

4. Náthaszerű tünetek

Néhány ember a meghűléshez hasonló tüneteket tapasztalhat: fáradtság, izom és ízületi panaszok, hőemelkedés (láz), fejfájás, nyaki fájdalmak és testhő ingadozás.

A Lyme-kór összetévesztése a megfázással nagyon gyakori jelenség. Ha ezek a tünetek, (amik a nátha során is jelentkezhetnek) a következő 3-7 nap alatt fennmaradnak és romlanak, akkor nagy az esélye a Lyme-kórnak, különösen abban az esetben, ha bármelyik a fentiekben említett tünet jelen van.

5. Arcizom gyengeség

Ez már egy igen ijesztő tünete a betegségnek – és ott már meg kéne kongatni a vészharangot. Az arcizmok zsibbadását és gyengeségét az idegek károsodása okozza. Bell-féle bénulásnak is nevezik ezt a jelenséget, amely csak az arc egyik oldalát befolyásolja.

Az arcizmok zsibbadását és gyengeségét sürgősségi esetként kell kezelni.

6. Légzési és keringési problémák

A légzési és keringési zavarokat okozó tünetek mellkasi fájdalomban, szív- és érrendszeri zavarokban és légszomjban mutatkoznak meg. A szakemberek a Lyme-kórral azonosított érrendszeri panaszokat gyors lefolyású zavarként tartják számon, amely a szívet behálózó idegeknél jelentkezik.

Még ezek az apró tünetek is orvosi figyelmet igényelnek.

7. Koncentráció- és memóriazavarok

Az agy végrehajtó funkciói is befolyásolás alá kerülhetnek a kór előrehaladtával. Általában a koncentráció- és memóriaproblémák együtt járnak a végtagok fájdalmával és arcizom gyengeséggel.

8. Gyulladás

A Lyme-kór ízületi gyulladásokat is eredményezhet. Számos ízületi fájdalom, duzzanatok (különösen a térd területén), a végtagok zsibbadása és remegése és a nyillaló fájdalmak mind-mind lehetséges jelei lehetnek a Lyme-kórnak.

Ha a térd körül jelentkező fájdalmak egyre erősödnek az ibuprofén tartalmú gyógyszerek jelenthetnek átmeneti enyhítést. Bárhogy is a legjobb megoldást egy szakember felkeresése jelentheti.

A Lyme kór megelőzése

A brit Nemzetközi Egészségügyi Szerv a következő megelőző tanácsokat javasolja:

  • a nagyon füves területek elkerülése
  • megfelelő öltözet viselete (hosszú ujjú ing, nadrág) a kullancsfertőzött területeken
  • rovarcsípés elleni készítmények használata
  • a teljes bőrfelület átvizsgálása, különösen a hajlatok, az ágyék és a derék táján
  • kisgyermekek fejbőrének és nyaki tájékának ellenőrzése
  • kisállatok szőrének átvizsgálása

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek