KuriózumA középiskolai tanár hagyja aludni a diákokat az óráin, de jó oka...

A középiskolai tanár hagyja aludni a diákokat az óráin, de jó oka van rá

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az alvásszakértők megdicsérték a tanár kreatív módszerét.

Bár szokatlannak hangzik, egy középiskolai tanár valóban megengedi, hogy a diákok aludjanak az óráin, méghozzá úgy, hogy az a tananyag részét képezze. Isaac Harms társadalomtudomány és pszichológia tanár a Minnesota állambeli Murray County Középiskolában. A pedagógus egy egyedülálló alvástanulmány keretében hagyja szundítani a diákokat.

Harms egy fényképet is megosztott az alvó osztályról az Instagramon, és az villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában. Ez a kreatív módszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy megismerjék az alvás négy szakaszát tényleges tapasztalat segítségével. Még az alvásszakértők is megdicsérték a tanár kreativitását.

„Ha valamit személyesen is megtapasztalhatunk, azt hiszem, az információ emlékezetesebb, és jobban rögzül” – mondta Harms. „Amikor az alvás szakaszaival foglalkozunk az órán, úgy tanulunk róla, hogy közben ebbe a megváltozott tudatállapotba kerülünk. Mindannyian nagyon izgatottak lesznek, és azt kérdezik: Komolyan? Tényleg alhatunk? Vicces, mert a feleségem óvónő, és a gyerekek utálják a szunyókálást. A középiskolások viszont imádják” – tette hozzá a tanár.

De miből is áll pontosan a nem mindennapi módszer? Először is, a dákok keresnek maguknak egy kényelmes pozíciót, amiben elbóbiskolhatnak. Harms ezután felolvas nekik egy körülbelül 20 perces történetet. Miután a felolvasásnak vége van, az osztály közösen megbeszéli, mi történik az emberi testtel, amikor alszunk.

„Néhány gyors légzésgyakorlat után, ami segít ellazulni, felolvasok nekik egy részletes történetet. Amint a történet befejeződött, a diákok elkezdenek felébredni, és megbeszéljük, mire emlékeznek a történetből, és az alvás egyes szakaszaihoz társítjuk a tapasztalataikat” – írta a tanár az Instagramon. A diákok megtanulják, hogy az alvás melyik szakaszába lépett a testük a kísérlet során, annak alapján, hogy mire emlékeznek a tanár által felolvasott történetből.

A tanulók különböző dolgokat tapasztaltak. Néhányan egyáltalán nem aludtak, míg mások az alvás különböző szakaszaiba léptek. Ezután időrendben dokumentálták, hogy min mentek keresztül. A 17 éves Victoria Pierson például arról számolt be, hogy a kísérlet során az alvás első szakaszába került.

„Mindannyian azt gondoltuk, hogy ez nagyon jó, mert a középiskolások általában fáradtak, és így volt lehetőségünk szundítani egy keveset. Őszintén úgy gondolom, hogy ő a legjobb tanárunk. Nagyon jó abban, hogy valóban eljuttassa hozzánk az üzenetet, nem csak elvárja, hogy memorizáljuk az információkat egy dolgozathoz” – mondta a lány.

Dr. Rafael Pelayo alvásszakértő kifejezetten hatékonynak találja Harms módszerét.

„Ezt a kísérletet nem lehetne elvégezni második osztályos diákokkal, ők soha nem aludnának el. De a középiskolás gyerekek általában alváshiánytól, kialvatlanságtól szenvednek. Csak akkor tudsz elaludni, ha álmos vagy. A tanár módszere azért működik, mert a diákok nem alszanak eleget. A módszerei mindenképpen dicséretre méltók” – mondta Pelayo.

„De, még ha álmos is vagy, csak akkor tudsz elaludni, ha kényelmes és biztonságos helyen vagy. A tanár módszerét már ismerik a diákok, és nagyon várják, hogy kipróbálhassák. Bíznak benne” – tette hozzá a szakértő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek