A köldökben baktériumok ezrei élnek, szakértők szerint testünk ezen területe egy esőerdő ökoszisztémához hasonlítható. A köldökzsinór levágása után megmaradt heg minden ember esetében változó formájú és mélységű, az anya-gyerek kapcsolat legkézzelfoghatóbb örök életű emléke.

A köldök több ezer baktériumot tartalmaz

A szennyeződések és az elhalt hámsejtek mélyen elrejtőznek a köldök zegzugos mélyedéseiben, több mint 2000 baktérium található ezen a területen. Az észak-karolinai egyetem kutatói 66 ember bevonásával végzett vizsgálat alapján megállapították, hogy a köldök területe egy különleges “ökoszisztéma”, 2368 baktérium azonosítottak ezen a területen.

A mikroszkópos vizsgálatok során különös felfedezésre jutottak a szakértők.

“Mivel eddig nem születtek mélyreható kutatások ezzel a területtel kapcsolatban, nagyon meglepődtünk, hogy a köldökben egy igazi mikrobiális dzsungelt fedeztünk fel, amely gazdag, színes és dinamikus. A köldök élővilága az esőerdőkre emlékeztet” – mondta Jiri Hulcr professzor.

Az azonosított 2368 baktérium közül a felét még mindig nem ismerik a tudósok. Jelenlétük nem jelent semmi rosszat, éppen ellenkezőleg, megvéd minket a kórokozóktól. A vizsgálat vezetője azt is elmondta, hogy, ha nem lennének ezek a mikrobák, az immunrendszerünk nem működne megfelelően.

A köldök szerepe a test működésében

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy sem a köldök, sem a zsinór közvetlen közelében elhelyezkedő artériák nem végeznek hasznos funkciókat a test számára. Valójában ezek az artériák, közvetlenül a születés után már nem túl jelentősek, csak azok, amelyek a köldökterülettől távolabb helyezkednek el, hiszen ezek a keringési rendszer részévé válnak.

Bizonyos esetekben a köldöknek lehet fontos szerepe, például a köldökzsinór csonkját közvetlenül a születés után használják, ha a csecsemőnek transzfúzióra van szüksége. Ezenkívül laparoszkópos beavatkozások során a köldököt laparoszkópos portok behelyezésére használják.

Milyen betegségek befolyásolhatják a köldök területét?

A leggyakoribb betegség a köldöksérv. Főleg újszülötteknél fordul elő, amikor születése után a hasi izmokban lévő „kapu”, amelyen keresztül a köldökzsinór áthaladt, nem záródik be. Általában magától elmúlik, de ha ez nem történik meg, műtétre van szükség. Rendkívül ritka esetekben felnőtteknél is előfordulhat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.