HolotropikumA kevés alvás hízáshoz vezet? A szakértő szerint komoly összefüggés van a...

A kevés alvás hízáshoz vezet? A szakértő szerint komoly összefüggés van a kettő között

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy ha keveset alszunk, illetve minőségileg sem megfelelő, az idővel hatással lehet testsúlyunkra és gyarapodásához vezethet. Az alvás nélkülözhetetlen az egészséges testi és szellemi működéshez és segít megőrizni az optimális egészségi állapotot. Hiánya káros hatással lehet az immunrendszerre, a hormonális egyensúlyra és az idegrendszerre.

Az átlagos felnőttnek általában 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként, hogy ideálisan működjön. A mennyiség mellett a minősége is fontos szerepet játszik az egészségünkben.

Az éjszaka folyamán több az alvási ciklus megy végbe, amelyek során a testünk különböző fázisokban pihen, ugyanakkor a testünk számos alapvető funkciót teljesít ilyenkor is, mint például a sejtek regenerálódása, a hormonok szintézise, és az agyunk feldolgozza a nap folyamán begyűjtött információkat.

Az alvás minőségének javításához érdemes odafigyelni a kedvező alvási környezetre, mint a csend, a sötétség és a kényelmes ágy. Valamint erőteljesen javasolt kerülni azokat a szokásokat, amelyek káros hatással lehetnek az alvásra, mint például az alkoholfogyasztás és a dohányzás és a nem megfelelő, tápanyaghiányos étkezési szokások, ami idővel hízáshoz vezethetnek.

Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, hogyan függ össze az alváshiány és a hízás.

„Az elégtelen alvás vagy rossz minőségű alvás befolyásolhatja az étvágyat szabályozó hormonokat: a ghrelin (étvágyfokozó hormonunk) szintje emelkedhet, míg a leptin (étvágyat csökkentő vagy telítettségérzetet szabályozó hormonunk) szintje pedig alacsonyra eshet. Ennek eredményeként nő az étvágy és az éhségérzet, ami több kalóriabevitelt eredményezhet” – mondja a szakember.

Ebből fakadóan pedig nőhet a vágy a magas kalóriatartalmú, szénhidrátdús ételek iránt, például cukros vagy zsíros élelmiszerek.

„Ez az éhséghormonok és az agyi jutalmazó rendszer változásainak köszönhető” – mondja a szakember. „Valamint kevesebb alvás esetén több idő jut az evésre és az ivásra, tehát ezzel is csak növeljük a bevitt kalóriák számát.”

Az energiaszintet és a fizikai aktivitást is érinti a kialvatlanság. „Ha fáradt vagy, kevésbé valószínű, hogy aktívan mozogsz vagy edzel. Ez hozzájárulhat a kalóriák elégetésének csökkenéséhez, ami súlygyarapodáshoz vezethet” – véli a szakértő.

A rövidebb alvásidő összefüggésben áll a megnövekedett kortizolszinttel. „Az alváshiány krónikus stresszt okozhat, ami emelkedett kortizolszinttel járhat. A magas kortizolszint szintén kapcsolódik az étvágy és az anyagcsere szabályozásához, ami súlytöbbletet eredményezhet” – mondja Oletics Nikolett.

Összességében, az alvás alapvető fontosságú az egészséges életmód szempontjából, és érdemes odafigyelni rá, hogy optimális egészségi állapotot tarthassunk fenn.

A táplálkozási tanácsadás során pontosan ezért nem csak egy étrendet kap a kliens, hanem útmutatást is egy egészséges életmódhoz, amibe ugye beletartozik az elégséges, minőségi alvás is, hiszen az alvási ritmushoz történik a napi étkezések igazítási – minden területen fontos a rendszeresség. Ezen rendszer kialakításában is segítségedre lehet Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek