KuriózumA kérdés, mely sokakat foglalkoztat: mi történik, ha Károly herceg előbb hal...

A kérdés, mely sokakat foglalkoztat: mi történik, ha Károly herceg előbb hal meg, mint II. Erzsébet királynő?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

II. Erzsébet királynő nemrég töltötte be 95. életévét. Fia pedig, aki egy napon majd követni fogja őt a trónon, már túl van a 72-n. Károly herceg előrehaladott kora, illetve a királynő hibátlan egészsége számos kérdést vet fel a jövőre nézve: vajon életben lesz még Wales hercege, mire a korona ismét felszabadul?

A kérdés, mely sokakat foglalkoztat: mi történik, ha Károly herceg előbb hal meg, mint II. Erzsébet királynő?

Fülöp herceg halála nagy szomorúsággal töltötte el az uralkodó családot, ugyanakkor nagy fordulatot is hozott a brit királyi udvarban. A szakértők feltevéseinek értelmében legalábbis, nehezen elképzelhető, hogy a férje távozása után a királynőt magára hagynák a protokoll által előírt rendezvényeken. II. Erzsébet ugyanis nem mutatkozhat egymagában a hivatalos eseményeken. Ezért, a királyi család rangidős tagjai minden bizonnyal elkísérik őt oda, ahová a szükség megkívánja – vagyis mindenhova. Merthogy a királynőnek esze ágában nincs visszavonulni.

II. Erzsébet, aki ugyanabban az évben született, mint Marilyn Monroe vagy Fidel Castro (1926-ban), ma is szorgalmasan ellátja a királynői feladatait, bár nincs élete fénykorában. Hiába van már túl a 90-en, a bennfentesek szerint Erzsébet egy másodpercig sem gondolja, hogy átadná a trónt Károlynak.

Edinburgh hercegének halála egyre több kérdőjelt vet fel a walesi herceget illetően, akiről egyre biztosabban állítják, sosem fogja megtapasztalni, milyen megkoronázott királynak lenni. A sorsát nagybátyjáéhoz, VIII. Edvárdéhoz hasonlítják a szakértők, aki, magánéleti döntése miatt, szintén nem uralkodhatott, mi több, óriási botrányt és alkotmányos krízishelyzetet idézett elő a monarchiában.

Sokan már most készpénznek veszik, hogy II. Erzsébet királynő nem fog lemondani a trónról, a fia javára. Mint ahogyan az a kérdés is egyre több brit fejében megfogalmazódik, ha trónra is kerül, vajon hány éves lesz Károly? Semmiképp sem lesz fiatal király. És van, aki ezt is továbbgondolja: mi történik, ha Károly előbb hal meg, mint a királynő?

A királyi szakértők erre is megadták a választ: II. Erzsébet halálát követően, Károly herceg lép a trónra, már ha életben lesz. Amennyiben ez másképp alakul, a következő trónörökös Vilmos, Cambridge hercege lesz. Ha valamilyen okból ő sem érné meg a megkoronázását, akkor György herceg, Vilmos elsőszülött fia ül majd Nagy-Britannia trónjára.

Akik szemmel követik a Palota eseményeit, azok észrevehették, hogy utóbbi időben Károly helyett inkább Vilmos herceg az, aki egyre gyakrabban jelentik meg a hivatalos rendezvényeken, melyek a „királyi gépezet” működését biztosítják… Vajon ez is jelentene valamit?

Korábban is felröppent már a hír, hogy a királynő legszívesebben átugrana egy lépcsőfokot a trónöröklésben, és egyenesen Vilmosra hagyná a koronát. De a konkrétumok továbbra is csak váratnak magukra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek