KuriózumHajszálpontosságú forgatókönyv írja le mit kell tenni abban az esetben, ha II....

Hajszálpontosságú forgatókönyv írja le mit kell tenni abban az esetben, ha II. Erzsébet királynő meghalna!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Titkos kódok, különleges figyelmeztető fényjelek, díszlövések és megannyi előre megszabott protokolláris terv létezik arra az esetre, ha netalántán őfelsége II. Erzsébet brit királynő távozna az élők sorából.

A királynő halálának pillanatától szinte minden egyes lépés előre le van szögezve: létezik terv arra, hogy a hírt hogyan tudatják a nemzettel, és a rá következő napok és hetek teendői is pontosan be vannak osztva: meg vannak határozva a temetési ceremóniához szükséges kellékek, események.

A protokoll szerint, az utolsó óráiban jelen kell legyen őfelsége mellett a kezelőorvosa, Huw Thomas gasztroenterológus professzor, aki felügyeli a királynő állapotát, szabályozza a hozzátartozók belépését és segít eldönteni, hogy mely információk hozhatóak nyilvánosságra a királynő pillanatnyi állapota kapcsán.

 

Egy jelentés szerint a királynő halálának esetén a személyi titkára, Sir Christopher Geidt lesz a hírvivő és ő lesz az első személy, aki kapcsolatba lét a miniszterelnökkel.

A királynőt a „London Bridge” jelszó fogja jelölni és a köztisztviselők a „London Bridge is down” (szabadfordításban: London hídja leszakadt) utasítással fogják megtudni, hogy a királynő eltávozott.

A Külügyminisztérium azonnal hírül adja annak a 15 kormánytitkárságának, amely országokban a királynőt tekintik államfőként, majd következik az a 36 másik nemzet, ahol a Commonwealth értelmében a királynő szimbolikus értékkel bírt.

 

A nyilvánosság a média által lehozott sajtóközleményből értesül a tragikus eseményről, majd a Buckingham palotában egy gyalogos fekete zászlót tűz ki jól látható helyre. Obiter dictum jelleggel megkérik a kereskedelmi médiát, hogy a tragikus eseményre való tekintettel helyénvaló tartalmakat, zenéket és más egyebet közvetítsenek.

A BBC One, Two és Four csatornákon a műsor azonnali jelleggel megszakad és megjelennek a hírek, ugyan ez vonatkozik a nemzeti rádióállomásokra is.

A parlament mindkét házát összehívják és az emberek hamarább mehetnek haza a munkából. Az épp úton lévő brit repülőgépek pilótái azonnal bemondják a hírt az utasközönségnek. Károly walesi herceg örökli a trónt és Kamilla felesége királynévé avanzsál, majd közösen meglátogatják Angliát, Walest, Skóciát és Észak-Írországot.

 

Amennyiben a királynő halálesete külföldön történik egy BAe 146 jet típusú repülőgép azonnal felszáll a Northolt repülőtérről a megfelelő emberekkel és személyzettel a fedélzeten, és hazaszállítják a testet.

Bármilyen forgatókönyv alapján is történjék a királynő halála, a földi maradványait mindenképp visszaszállítják a Buckingham palotába, ahol az ott lévő oltárt Grenadier Guards katonai egysége fogja őrizni.

Ezeket a mozzanatokat már 1960 óta gondosan pontokba szedték, és minden egyes kis részlet a végletekig ki van dolgozva.

 

Ha a haláleset délután 4 előtt következik be a brit Nemzeti Színház is azonnal bezárja kapuit. Mindenféle játékok, beleértve a golfot is tiltásra kerülnek a Királyi Parkban és mindenféle sporteseményt lemondanak.

A haláleset másnapján felemelik a félárbócon lógó fekete zászlókat, Károlyt királlyá nyilvánítják és a Life Guard vörös tollakkal a sisakjukon a Buckingham palota legfelsőbb részén trombitaszó kíséretében három dobbantást hallatnak. 41 díszlövő emlékezik meg a királynőről a Hyde Parkban, majd 10 nappal a haláleset után megrendezik a temetést.

Mindeközben a királynő koporsója a Westminster Hallba kerül, ahol négy teljes napig lesz látogatható, azok számára, akik le szeretnék róni a kegyeletüket. Négy katona folyamatosan őrzi az ólombéléses koporsót, és az ott hagyott koszorúkat minden nap cserélik.

A temetést 2000 ember részvételével tervezik, és mielőtt eltemetnék a királynő holttestét a Windsori Kastélynál, körmenettel búcsúznak az egykori uralkodótól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek